Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

België boven op Leffingeleuren

soviet-grass-op-leffingeleuren_ellen-de-meulemeester

Soviet Grass (foto EDM)In Leffinge maken ze zich stilaan klaar voor de start van Leffingeleuren. Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september trekken ze daar voor de 40ste editie van dit najaarsfestival een blik namen open om U tegen te zeggen. ‘Een ode aan het leven, met goede muziek, lekker eten, veel drank, sfeer en gezelligheid en boeiende ontmoetingen tussen mensen van allerlei slag’, luidt het bij de organisatie.

Vorig jaar besloten de organisatoren van Leffingeleuren om terug te keren naar hun roots, zonder daarbij afbreuk te doen aan de kwalitatieve aanpak van hun muziekprogrammering die ze in al die decennia à point hebben gebracht. Het publiek lustte er wel pap van en dus kiest het muziekfestival resoluut voor deze nieuwe weg. Leffingeleuren vindt plaats aan de kerk van Leffinge (deelgemeente van Middelkerke). De drie podia die behoren tot het betalend gedeelte van het festival zijn overdekt (Kapel, Zaal & Café De Zwerver). De activiteiten die op de markt plaatsvinden zijn gratis toegankelijk. Het podium van Busker Street bevindt zich aan de ene kant van kerk, aan de andere kant staat het Summertour Radio DJ-podium.

 Een veelvoud aan bands
De diverse podia worden goed bevolkt met ongeveer een veertigtal bands. ‘We mogen ons dan meer en meer profileren als ‘ontdekkingsfestival’, voor deze 40ste editie plaatsen we wel graag een extraatje op het menu. Zo komt Thurston Moore, de voormalige frontman van Sonic Youth, met zijn band langs op vrijdag’, zegt organisator Lode Pauwels. ‘Voorts wisten we de Chileense krautrockers Föllakzoid en de Britse dreampop-slash-new wave van Eagulls te strikken. De charismatische Canadese cowboy Daniel Romano komt zijn nieuwe plaat ‘Mosey’ voorstellen, waarop hij zijn sound aanzienlijk wist te verruimen. Sonny & The Sunsets brengt een soort weirde pop met invloeden van funk, new wave en de humor van Jonathan Richman.’

Soviet Grass met nieuw werk

Op de affiche van Leffingeleuren vinden we traditiegetrouw weer vooral veel Belgisch talent terug. Zoals onder meer Ertebrekers, de nieuwe band van Flip Kowlier,  ID!OTS van Luc Dufourmont (van de Bende van de Roste uit Bevergem), Steak Number Eight (oud-winnaar Humo’s Rock Rally) & Kapitein Korsakov met hun snoeiharde rock en Flying Horseman van klassenbak Bert Dockx. Ook nieuwbakken talent doet zijn intrede, zie bijvoorbeeld Soldier’s Heart &  Faces On TV  & Wanthanee (alle drie uit De Nieuwe Lichting), , Zimmerman (van bassist Balthazar), Felix Pallas (van gitarist Bazart) , Seagul Sil (surf & blues uit Oudenburg), The Tubs (Gentse rootsrock), The Glücks (garagerock uit Jabbeke) en onze Brugse rootsrocktrots Soviet Grass. De Sovietters zullen laten horen hoe goed hun debuutplaat straks zal klinken. (ADC)

Info: het volledig programma staat op http://www.leffingeleurenfestival.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: