Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge in talloos veel gidsen

 

IMG_7526

De voorbije twintig jaar verschenen er een aantal kwalitatief wisselende gidsen over vaak heel uiteenlopende aspecten van deze stad. Een losse greep uit het aanbod.

 

Het intussen onvindbare ‘Brugse Gevelgids’ (1982, Brigitte Beernaert e.a.) blijft een zeldzaam pareltje, Brepols’ ‘Kunst- & Cultuurgids’ (1997) klassiek en inhoudelijk sterk, ‘de Bruges à Damme’ (1999, Joël Goffin) een interessante literaire uitweiding, ‘Het Latijnse Brugge’ (2007, Paul Elsen) een curiosum in zijn soort.

Cultuurjaar Brugge 2002 benutte de gelegenheid met het degelijke ‘Brugge op zijn kant’, een geïllustreerde wandelgids in 100 verhalen, samen met de ‘Geïllustreerde Wandelgids, 33 verhalen uit de oude stad’. Van de Brugse historica Livia Snauwaert verscheen in datzelfde jaar ‘Gids voor architectuur in Brugge’ dat de allures heeft van een beknopt naslagwerk, terwijl (de recent overleden) priester Paul Van Zeir met ‘Wandelen langs historische kerken’ (2002) weinig toevoegde aan de bestaande literatuur daarover.

De Brugse geschiedenis, van a tot z verteld, kwam ruim aan bod in een aantal stevige kleppers. Het magnum opus van de Brugse geschiedschrijving is nog steeds ‘De geschiedenis van Brugge’ (1982) van professor Van Houtte, een briljante synthese die vandaag weliswaar wat archaïsch leest, maar sindsdien niet overtroffen werd. In 1999 pakte uitgeverij Lannoo uit met een prestigieuze uitgave die ‘Brugge, de geschiedenis van een Europese stad’ liet beschrijven door een aantal Brugse historici. Het Mercatorfonds kon niet achterblijven en bracht in feestjaar 2002 een zo mogelijk nog prominentere uitgave uit met (kortweg) ‘Brugge’, een selectie van teksten en getuigenissen over de geschiedenis van Brugge. Een ander soort Brugse geschiedschrijving ambieerde Roel Jacobs met ‘Brugge, een stad in de geschiedenis’ (1997), een uitgave die de lokale gemoederen beroerde en niet altijd even accuraat was. Bescheidener, maar heel degelijk, was (en is nog altijd) ‘Brugge, een verhaal van 2000 jaar’ van de twee Brugse historici Noël Geirnaert en Ludo Vandamme. Deze onvolledige opsomming wordt nu afgerond met ‘Brugge, het verhaal van een stad’ van de Brugse historicus Paul Van Damme (2016). (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: