Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Amusant weetjesboek over la douce France

IMG_7788

 

Ontelbare boeken zijn er al verschenen over Frankrijk, maar ‘De Eiffeltoren is 540 stokbroden hoog en andere weetjes over Frankrijk’ van Peter Slabbynck is wel een bijzonder (jeugd)boek geworden over la douce France.

 

Naast zijn muzikale escapades bij EX-RZ en The Rotten Pistols en zijn journalistiek werk voor het Brugsch Handelsblad is Slabbynck al enkele jaren actief als jeugdschrijver. Samen met de Brugse illustrator Klaas Verplancke bracht hij al drie fictieboeken uit: ‘Het neusje van Paulien’, ‘De Bolletjestrui’ en ‘Het huis in het midden van de straat’. Anderhalf jaar geleden maakte hij samen met zijn echtgenote Veerle Jacobs het non-fictieboek ‘Dat kan een aap schilderen, maar kan jij ook een aap schilderen’ waarin twintig leuke verhalen staan over schilderkunst, telkens aangevuld met een opdracht en tips. Nu pende Peter meer dan dertig wetenswaardigheden neer over ons favoriet vakantieland in ‘De Eiffeltoren is 540 stokbroden hoog en andere weetjes over Frankrijk’. ‘Het is moeilijk om heel Frankrijk in één boek te krijgen als er al minstens 260 soorten Franse kaas zijn’, zegt hij, daarom dus geen teksten over kazen in dit boek. Wel een pak antwoorden op vragen zoals waarom stieren in de Camargue soms een strikje dragen, hoe een steen het leven van postbode Cheval veranderde, waarvoor de spiegelzaal diende in het paleis van Versailles of hoe het komt dat Pont du Gard eruitziet als een brug en toch geen brug was. ‘De Eiffeltoren’ is daardoor een bijzonder leuk weetjesboek, grappig verpakt in de vertelstijl van Slabbynck en van geestige en spitsvondige illustraties voorzien van Wendy Panders (die eerder al werkte voor onder meer NRC Handelsblad en BoekieBoekie). Een pluim voor de fraaie vormgeving door Uitgeverij Lannoo – let op de subtiele verwijzing naar de Franse kleuren op de cover. Conclusie? Een ideaal vakantieboek voor wie straks naar ons buurland vertrekt. Voor wie naar Nievers gaat en in zijn jardin blijft met een glas jus d’orange dans le soleil, is dit uiteraard ook geschikt leesvoer. (ADC)

 

Info: www.lannoo.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: