Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Skordatura Punkjazz Ensemble: muziek zonder sticker

Skordatura_Geert Van de Poele

Foto Geert Van de Poele

 

Vrijstaat O. laat tijdens de zomermaanden niet harteloos zijn muziekpubliek verweesd achter, want programmeert onder de noemer SO WHAT? op vrijdagavonden gratis concerten. Op 19 augustus bestormt Skordatura Punkjazz Ensemble het podium en het gezelschap staat gretig na de succesvolle release van zijn tweede cd ‘Empty The Headbin’. We vroegen bassist Joshua Dellaert of de ouders fier zijn.

 Joshua Dellaert: ‘We zijn vooral opgelucht, denk ik. We hebben net de stap gezet van het eerder bescheiden podium en de kleine jazzclubs naar de iets grotere podia, en dan is het wel even spannend afwachten. Vooral de vraag of we genoeg volk zouden trekken om aan de release een goed gevoel over te houden hield me bezig. Gelukkig viel dat heel erg mee. We hadden door de drukke agenda van de bandleden dit repertoire ook niet kunnen try-outen, wat extra stress met zich meebracht. De reacties achteraf waren echter lovend, dus we zijn opgelucht, fier en blij tegelijk. En ook heel tevreden over de cd zelf, uiteraard.’

EXit: Dit keer vooral composities van jou en van Sebastiaan Vekeman. Toeval?

Dellaert: ‘Sebastiaan (drums) is een echte veelschrijver, en niet alleen voor Skordatura. Voor zijn eigen trio, Bestiaal, schrijft hij alles zelf, en hij heeft nog een aantal projecten in de pijplijn die de elektronische toer op gaan. We hebben redelijk wat nummers van hem gerepeteerd en opgenomen, en de sterkste takes staan op de plaat. We nemen een aantal van de composities die de plaat niet hebben gehaald wel op in het live-repertoire; er zitten nog een aantal knallers tussen. De andere groepsleden schrijven meer specifiek voor de groep. Het hangt een beetje van de drukte van het moment af wie met het meeste materiaal op de proppen komt. We houden ons er wel graag aan om van elk groepslid iets op de plaat te hebben, al moet het wel passen binnen het verhaal, natuurlijk. Er is al heel wat muziek gepasseerd die niet wordt opgenomen in het repertoire.’

EXit: Een sticker kleven op jullie muziek is onmogelijk. Doe toch eens een poging …

Dellaert: ‘Onze muziek heeft duidelijk zijn wortels in de jazz, al mag je je daar geen Charlie Parker bij gaan voorstellen. We zijn ooit begonnen in volle bewondering voor groepen als Aka Moon en Greetings from Mercury, en bij het schrijven van de nummers voor de eerste plaat is nogal wat (onder andere) Vijay Iyer, Henry Threadgill en Steve Lehman doorgesijpeld. Je kunt hier wel wat invloeden opsommen, maar we vinden het zelf moeilijk om de muziek in woorden te omschrijven, en al zeker om er een genre of subgenre op te plakken.’ (PJG)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: