Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jasper van het Groenewoud zet debuutalbum ‘Hufter’ online

Jasper van het Groenewoud_Ellen De Meulemeester

Foto Ellen De Meulemeester

 

‘Songs met weerhaken in’

 Er lijkt geen maat te staan op de productiviteit van Jasper van het Groenewoud. Hij zette net zijn debuutalbum ‘Hufter’ (met twaalf nummers) online op bandcamp en smeedt nu al plannen voor een tweede én derde plaat. En ook nog dit jaar wil hij zijn eerste boek geschreven hebben.

 Hij heeft er lang op gebroed, maar sinds de geboorte van zijn dochter vorig jaar kon Jasper van het Groenewoud vanaf oktober de eindspurt inzetten om zijn cd af te werken waar hij al enkele jaren op zat te broeden. Helemaal in zijn eentje. Hij schreef zelf alle teksten van de Nederlandstalige songs, speelde alle muziek zelf in en producete alle twaalf nummers. ‘Ik heb gewacht tot Prince gestorven is om de fakkel over te nemen’, grapt Jasper. ‘Neen, technisch gezien geraak ik nog niet aan zijn enkels. Ik maak mijn muziek alleen, maar dat is eerder uit noodzaak. Ik ben niet sterk genoeg om mensen over de streep te trekken als hun mindframe niet dezelfde is als de mijne. Ik vind het goed dat je mijn muziek niet meteen kunt linken aan andere muziek, maar het is wel moeilijker om muzikanten uit te leggen wat ik precies wil bereiken. Enfin, ik doe het nu allemaal zelf. Het zal dan misschien wel wat meer tijd in beslag nemen, maar dan ben ik ook van de moeite af om iemand te scholen tot wat ik wil bereiken.’

 Koosnaampje

‘Hufter’ heet dus de eersteling van Jasper. Die geestige titel heeft hij aan zijn moeder te danken. ‘Telkens ik iets serieus had mispeuterd, gebruikte ze dat mooi ‘koosnaampje’ om me te benoemen. Tijdens mijn tienerjaren heeft ze dat toch veel moeten gebruiken … Niettemin, ik vind dat een schoon woord op zich. Er zit een weerhaak in, ik wil niet de meest perfecte schoonzoon zijn, al wil ik ook niet gratuit expliciet overkomen. Het mag allemaal niet te perfect te zijn, ik ben Clouseau niet’, stelt Jasper. Dat merk je ook aan de teksten van nummers zoals ‘Alweer Sorry’, ‘Ik Ben Ziek’, ‘Introvert’ of ‘Meneer Verbrand’. Tekstlappen waaruit blijkt dat hij vaak – zoals wij allemaal – wel eens met het Dagelijkse Leven worstelt en het spartelend moet ondergaan. Zonder dat hij de grote boodschap wil verkondigen of ons met wijze levenslessen wil opzadelen. De humoristische toets die hij veelal in variatie in zijn nummers stopt, zorgt er dan wel weer voor dat de blijheid het steeds wint van de weemoed. Zijn liedjes kun je ook met geen enkele andere artiest vergelijken, ze klinken allemaal als het ‘Jasper van het Groenewoudiaans’. ‘Dat is een van de beste complimenten die ik kan krijgen. Authenticiteit is ook iets wat ik apprecieer bij andere artiesten’, zegt hij.

 Goesting

Voorlopig bestaat ‘Hufter’ nog niet als fysieke geluidsdrager. Het is de bedoeling dat de verkoop van de nummers op de website bandcamp de nodige fondsen genereert zodat er een vinyluitgave kan verschijnen. Ondertussen heeft Jasper al een aantal platenfirma’s aangeschreven. Zonder druk te leggen op zichzelf. ‘Het zou me helpen als een platenmaatschappij een promocampagne kan opzetten, dan kan ik me volop concentreren op het boetseren van nieuw materiaal, want dat heb ik al. Toen ik mijn album online zette, viel er een enorme last van me af en had ik meteen goesting om aan nieuwe nummers te werken. Ik heb nu vastgesteld dat het in een veel kortere periode kan. Misschien werk ik dit jaar nog twee platen af. Er liggen immers al honderden onafgewerkte stukjes muziek in mijn lade. Straks stort ik me ook op een boek en de tekst zal vergelijkbaar zijn met mijn liedjes. Een non-fictie verhaal met humor, gekruid met hier en daar wat vuiligheid.’

 Geen STRESS meer

Enkele jaren geleden was Jasper nog de frontman van STRESS, de Nederlandstalige groep van zijn broer Leander, maar dat behoort tot het verleden. De focus ligt nu volledig op zijn solowerk, al zal Jasper wel een band rond zich moeten verzamelen als hij live op de bühne wil staan. ‘Een bassist en een gitarist heb ik al, nu nog een drummer vinden. Romantisch gezien kom ik een goeie tegen op café, maar de praktijk wijst uit dat ik best een oproepje op Facebook lanceer. Uiteraard hoop ik dat het een goede drummer is, maar het zou misschien nog prettiger zijn dat het ook een leuke mens is.’

Noblesse oblige: we moeten het nog even hebben over zijn achternaam, want er is natuurlijk de associatie met vader Raymond, een monument in het muziekwezen. ‘Het is dubbelzijdig’, bekent Jasper, ‘maar ik houd er nu alleen maar positieve gevoelens aan over. Vroeger had ik het er moeilijk mee, maar nu stoort het me niet meer. Ik ben heel tevreden wat mijn pa heeft bereikt in zijn leven en wat hij op muzikaal vlak betekent voor veel mensen. Mijn stemkleur kan ik niet veranderen en de teksten gaan soms ook zijn richting uit, maar moet ik het daarom veranderen? Neen, ik ben wie ik ben. En dat is nog altijd Jasper van het Groenewoud.’ (ADC)

 Info: www.bandcamp.com/jaspervanhetgroenewoud

2 Reacties op “Jasper van het Groenewoud zet debuutalbum ‘Hufter’ online

  1. uBr 03/08/2016 om 00:27

    Ik vind die hufter wel iets hebben.

    Like

  2. Sander H 03/08/2016 om 02:52

    de link onder info kan niet fouter zijn, half clickable en zelf als je het geheel kopieert kom je nog nergens. hier dan de juiste link: https://jaspervhg.bandcamp.com/album/hufter

    Like

%d bloggers liken dit: