Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Moods! strooit sfeer in de stad

José James_Shervin Lainez

José James (foto Shirley Lainez)

 

In Brugge worden we in de zomermaanden serieus verwend. Na onder meer Feest in ’t Park, Vama Veche, Cactusfestival en Burgrock blijft de muzikale zomeragenda niet leeg, want het festival Moods! vult alle gaatjes mooi op. Vanaf vrijdag 29 juli tot en met woensdag 10 augustus vormen de Burg en het binnenplein van de Stadshallen de ideale locaties voor de vele (vaak gratis) concerten, samen goed voor acht avonden. Een overzicht.

 

Burg

De eer voor de aftrap van Moods! op vrijdag 29 juli op de Burg is weggelegd voor de Belgische groep Okon & The Movement waarbij de soulvolle stem van frontvrouw Judith Okon in het oor springt. Ze creëren een hypnotiserende sound op het snijvlak tussen R&B, hiphop, jazz en elektronische muziek. Een mooie opwarmer voor José James die op zijn laatste album ‘Love in a Time of Madness’ invloeden laat doorklinken van Frank Ocean, Usher, Miguel en John Legend. Live kiest José James voor het harmonieuze van jazz met de sensuele songwriting van R&B én geïnjecteerd met prikkelende hiphopbeats.

Een dag later, op zaterdag 30 juli, wordt het podium mooi geboend voor Jamaican Jazz Orchestra, de tienkoppige band uit Gent onder de vleugels van gitarist Wouter Rosseel (Pura Vida, Monkey Business) met Sarah Devos (Leki) op zang. Ze mixen reggae en afro tot een samenhangend geheel. Tiken Jah Fakoly is in het Afrikaanse continent een waar icoon en wereldwijd veruit de meest gewaardeerde Franstalige reggae-artiest. Hij bouwde in de afgelopen twintig jaar een uitgebreid repertoire uit met intussen veertien albums op zijn palmares. Live brengt Tiken Jah Fakoly een interessante combinatie van eigen werk en bewerkingen van reggae-klassiekers.

Jungle By Night en Keziah Jones zullen op vrijdag 5 augustus de Burg doen vollopen. De negen Amsterdamse heren van Jungle By Night houden zich onledig met afrobeat, ethio jazz, funk, dub en rock. De muziek van Keziah Jones kan men het best omschrijven als “Blufunk”, een samensmelting van rauwe blues en harde, edgy funk. Hij noemt Jimi Hendrix en Fela Kuti als zijn grootste invloeden.

Het Orchestre International du Vetex is een prettig gestoord, 15-koppig collectief met leden uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk dat op zaterdag 6 augustus het publiek komt opwarmen met een eigenzinnig én stijloverstijgend streepje Balkanmuziek, tarantella, reggae, afrobeat en Latijns-Amerikaanse Cumbia. Shantel en zijn Bucovina Club Orkestar (de regio tussen Oekraïne en Roemenië waar zijn Romaroots liggen) staan bekend om hun opzwepende gipsyritmes van Taraf De Haïdouks, Boban Markovic, Fanfara Ciocarlia en Goran Bregovic aan eigen elektronische beats te plakken.

Binnenplein Stadshallen

‘Gemeen grommende americana, blues, gospel en rock met een hevig contrast tussen agressiviteit en ontwapenende ingetogenheid’: dat zijn de in het oog springende kenmerken van de muziek van Mark Lanegan die op dinsdag 2 augustus naar Moods! komt voor een tête-à-tête met het Brugse publiek. Wie vorig jaar al op het binnenplein van de Stadshallen vertoefde, weet dat dit een bijzondere locatie is voor concerten. Een imposant Belfort als ruggensteun en de ogen gericht op een intieme podiumsetting. Niets voor niets spreekt men van een sfeervol openluchttheater. De volgende dag, op woensdag 3 augustus, presenteert flamencogitarist Paco Cruz en zijn Grupo Flameco er zijn voorstelling ‘Huellas’. Door middel van muziekstukken die hun oorsprong hebben in verschillende periodes uit de geschiedenis, nemen Paco en zijn groep het publiek mee langs de route die flamenco sinds haar ontstaan heeft afgelegd en de sporen (huellas) die andere culturen en landen hebben achtergelaten. Claudia Cruz maakt het verhaal compleet door de composities te vertalen naar choreografieën waarin de ontwikkeling van flamencodans tot uiting komt.

Op dinsdag 9 augustus staat er een bijzondere ontmoeting op het menu van contrabassist en jazz-virtuoos Renaud Garcia-Fons en flamencopianist -en componist David Peña Dorantes. Beide artiesten staan bekend om het doorbreken van alle muzikale stereotypen. Temperamentvolle latin-jazz en mediterraanse invloeden wisselen elkaar af in suggestieve melodieën, doordrongen door de erfenis van de flamencotraditie; malagueña, bulería, rondeña en soleá krijgen een tweede leven door hun baanbrekende expressiviteit. Moods! eindigt op woensdag 10 augustus met het concert van Tindersticks. ‘Tindersticks is het type band waarvan je het geluid beschrijft met uitgebreide, zintuiglijke metaforen: de bariton van Stuart A. Staples dompelt je onder in een warm bad, de arrangementen van het viertal achter de gebakkebaarde frontman smaken naar lang gerijpte whisky’, luidt het. NOOT: Bij slecht weer vinden de concerten niet op het binnenplein plaats, maar wel in de Stadsschouwburg. (ADC)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: