Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Paul Van Damme schrijft het verhaal van een stad

EDM_6470 

Van zowel Bruggeling als toerist krijgen de Brugse boekhandelaars geregeld de vraag toegespeeld voor ‘een bevattelijk verhaal over de geschiedenis van deze stad’. De meest recente uitgave daarover, Brugge, een verhaal van 2000 jaar’ van het duo Noël Geirnaert en Ludo Vandamme, dateert immers al van 1996. De Brugse historicus Paul Van Damme nam de uitdaging aan en schreef een zeer leesbare, in talloze verhalen gevatte geschiedenis van deze stad.

 

Leesbare geschiedenis, historisch accuraat zonder te vervallen in specialismen, het is het waarmerk geworden van historicus Paul Vandamme. De auteur kan adelbrieven voorleggen. In 2011 publiceerde hij, samen met Stijn Van de Perre, ‘Zonder Woorden? Een geschiedenis van België in spotprenten’. 400 tekeningen verteld in 50 thema’s en een groot verkoopssucces. In 2013 publiceerde hij ‘Vriend over Vijand’, De Grote Oorlog in spotprenten’. Er werden er toen tienduizenden getekend en daaruit selecteerde de auteur de strafste in een boek.

 

Brugge, het verhaal van een stad, is eveneens een zeer leesbaar boek geworden dat de Brugse geschiedenis vertelt vanaf de vroegste nederzettingen (‘De boot van Brugge’) op Fort Lapin tot de bouw van het Concertgebouw. Het verhaal volgt de bokkesprongen van de geschiedenis: ‘van niet tot iets’, de evolutie tot Europese stad, de terugval tot regionale stad en zelfs tot ‘dode stad’, om uiteindelijk terug op te veren als moderne centrumstad met een sterk cultureel profiel. Het boek vertelt het verhaal van a tot z, gevat in zes thema’s, telkens onderverdeeld in korte items en vaak geïllustreerd in verhalen. Het boek toont veel aandacht voor ‘het menselijke gelaat van de geschiedenis’ en is daarmee een prima introductie voor wie van deze stad houdt. Hiermee is een leemte opgevuld. (LF)

 

Brugge-Het verhaal van een stad, Paul Vandamme, uitgeverij Stichting Kunstboek, 24,95 euro. Ook verkrijgbaar in het Engels.  

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: