Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Drie dagen circusvertier

Cirque Plus_Matthias Desmet

Foto Mathias Desmet

 

Een absolute sterkhouder in het Brugse zomeraanbod is het driedaags festival Cirque Plus dat op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juli (telkens vanaf 13.30 uur) plaatsvindt in de tuin van het Grootseminarie. Circus, acrobatie, humor, spanning, slapstick, actie … voor een publiek van duizenden toeschouwers, gratis mee te maken. Ook het Brugse Circusatelier Woesh is weer van partij met de nieuwe jongerenproductie Cie du Lapin.

Elga Pollet: ‘Het is een circus-cabaret waarin een allegaartje technieken aan bod komen. Van charleston dans tot clownerie, maar evengoed acrobatie, slapstick, koordlopen en jongleren. Vijftien Woesh-jongeren uit Brugge, Kortrijk en Oostende hebben de handen in elkaar geslagen om deze voorstelling mogelijk te maken.’

EXit: Is deze voorstelling speciaal gemaakt voor Cirque Plus? Toeren jullie er nog mee?

Pollet: ‘De voorstelling is niet speciaal gemaakt voor Cirque Plus, maar jaarlijks geeft het festival ons de kans bij hen op te treden. Gedurende twee weken trekken we op tour door Vlaanderen en Nederland met acht fietsen en een 15 meter lange circus-tourbus. Overal waar we terecht komen slaan, we ons mobiel dorp op en spelen we de voorstelling. Deze tournee is te volgen op onze blog http://www.ciedulapin.be.’

EXit: Hoe moeilijk of gemakkelijk is het om jongeren te motiveren om mee te werken aan een circusvoorstelling?

Pollet: ‘Deze zotte bende bruist van het enthousiasme dus de moeilijkheid ligt vooral in het praktische: afspreken met vijftien man, weinig centen en te weinig tijd voor te veel crazy ideeën. Tijdens de tournee zal de voorstelling nog groeien en zal er een merkbaar verschil zijn tussen de eerste en de laatste voorstelling. Een voorstelling begint pas echt te leven als je die veel speelt en die achteraf bespreekt en bijschaaft.’

EXit: Kwam er veel doorzettingsvermogen aan te pas om deze voorstelling in elkaar te boksen?

Pollet: ‘Zeker, knopen doorhakken met een grote groep is moeilijk en vraagt veel overleg en empathisch vermogen. Omdat we weinig tijd hadden, hebben we lange dagen gewerkt en dan merk je dat de vermoeidheid soms toeslaat. Al is het wel op zulke momenten dat vaak de mafste ideeën komen bovendrijven.’

EXit: Niets dan lof wellicht voor de driedaagse van Cirque Plus?

Pollet: ‘Woesh is al vanaf het begin een vaste waarde op het festival. We zijn dan ook supertrots om aan dit fantastisch festival deel te nemen. Een volledig gratis circusfestival met elk jaar een stevige internationale programmatie en dit op een fantastische locatie! Wat wilt een mens nog meer?’

EXit: Met het oog op de volgende edities van Cirque Plus: iedereen is nog steeds welkom in jullie circusatelier? 

Pollet: ‘Dat klopt, we nodigen iedereen graag uit voor onze circuslessen. We starten met lessen voor de allerkleinsten vanaf 3,5 jaar tot jongeren. Vanaf volgend jaar kunnen volwassenen ook terug aansluiten om korte modules mee te volgen. Meer info over Woesh en onze lessenreeksen vind je terug op onze website.’ (ADC)

Info: http://www.cirqueplus.be en http://www.woesh.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: