Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De zomeragenda van een burgemeester

EDM_5260

FOTO EDM

 De zomeragenda BiS, gratis bij u in de bus, bewijst het: van ‘Zomeren op de Vismarkt’ (17.6) tot Open Monumentendag (11.9) hoeft u in deze maanden geen dag (of avond) thuis te blijven. Brugge zet daarmee zijn voet naast de Zomers van Gent en Antwerpen. Maar, hoe beleeft een burgemeester zijn Zomer,? Dat was de vraag.

Renaat Landuyt: ‘Ik ben bijzonder blij dat er zo’n uitgebreide dag-aan-dag-kalender is, één die thuis een prominente plek heeft. Ik volg het zomeraanbod zoveel als mogelijk, twee korte vakantieperiodes uitgezonderd. Zelf ben ik meer een passief genieter, geen expliciete voorkeuren. Ik laat me al slenterend door de stad verrassen door het rijke aanbod. Brugge is an sich sowieso al op vakantie zijn.’

‘We hoeven ons niet te meten met Gent en Antwerpen. Brugge etaleert een aparte sfeer, zoals vorig jaar met de Triënnale. Een toerist in deze stad maakt wat mee. Het enige wat ik zomergewijs ontbeer is voldoende tijd om boeken te lezen, wellicht mijn grootste passie. Op mijn boekenlijstje staan heel wat thrillers met een voorkeur voor de Amerikaanse rechtbankthrillers à la Michael Connelly en John Grisham, maar ook een Aspe. Filosofie hoort er ook bij met de Essais van Montaigne. Ik lees veel en snel, een attitude die ik overhoud uit de politiek.’

Brugge Plus draait deze zomer op volle toeren, maar zonder directeur. Na een maand stapte Lies Buysse op. Bizar.

 Lies Buysse heeft na één maand reeds ontslag genomen omdat ze tezelfdertijd nog solliciteerde voor de job van haar leven in Antwerpen. Coördinator van de musea in Antwerpen is voor een persoon met haar opleiding de ultieme droom. Voor haar een unieke kans, voor ons een klein drama, maar je moet daar verder niks achter zoeken. Ze was goed gestart, had zelfs op eigen houtje een werkbezoek gebracht aan Rijsel waar ze een gelijkaardige organisatie als Brugge Plus leerde kennen. Goed, het zij zo, maar het plotse vertrek was vooral pech voor Steven Slos (LF. de Cultuurbeleidscoördinator) die terug moet klaar staan. De equipe van Brugge Plus werkt in deze tussentijd uitstekend verder. De fouten en opmerkingen uit de zogenaamde audit zijn intussen weggewerkt.’

 Het schrappen van het kunstproject QNX van het duo Peter Verhelst en Maud Bekaert blijft u achtervolgen.

 ‘Ja, en ik betreur dat ten zeerste, want dat zijn twee kunstenaars wiens werk ik bewonder. Hoe is dat gegaan? Mede in aanloop naar de Triënnale werden alle initiatieven inzake beeldende kunst gestroomlijnd. Bij Brugge Plus liep ook hier de communicatie niet perfect. Ik betreur dat en intussen blijf ik kwalijke opmerkingen lezen in interviews en artikels. Niet prettig.’

HET VOLLEDIGE INTERVIEW LEEST U IN DE PAPIEREN VERSIE VAN EXIT-JULI.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: