Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Patrick Keersebilck (Cactus) : ‘Het Cactusfestival is van ons’

Patrick Keersebilck_Ellen De Meulemeester

Foto EDM

 

Het weekend van 8, 9 en 10 juli houdt u traditiegetrouw vrij, want dan weerklinken vanuit het idyllische Minnewaterpark vele soorten muziekjes van sub- en andere toppers en u wil dat voor geen geld missen De samenstelling van de affiche stemt dit jaar tot grote (publieks)tevredenheid, met als surplus een bijzondere belangstelling vanuit Nederland. Toch wordt deze editie anders dan de vorige (29) festivals, want sinds de ‘Bataclan’ staat veiligheid bovenaan het lijstje van elke organisator die veel volk over de vloer krijgt. ‘Veiligheid zeer zeker’, zegt organisator Patrick Keersebilck, die aan zijn 30ste editie toe is, ‘maar het wordt geen Zaventem-bis’. En belangrijk: ‘we gaan helder communiceren over wat (niet) kan’.

 Veiligheid

 ‘Is natuurlijk een thema, meer dan andere jaren, maar er lopen sowieso al een aantal procedures over veiligheid in overleg met politie en brandweer. De recente gebeurtenissen in ons land en in Parijs hebben ons wel gedwongen om het hele plan nog eens kritisch door te lichten. Enkele maatregelen werden aangescherpt, zoals het mogelijks fouilleren van concertgangers. We zullen de mensen vragen om zo weinig mogelijk bagage mee te nemen, maar anderzijds willen we ook niet vervallen in draconische maatregelen. Cactus wordt geen Zaventem-bis. Een absolute 100% garantie omtrent veiligheid kun je sowieso niet geven, wat niet betekent dat er geen grotere alertheid zal zijn. Over de meeste maatregelen wil ik niet communiceren, want die blijven natuurlijk geheim. Overigens wil ik opmerken dat het thema veiligheid voor geen enkele aangezochte groep van de affiche een thema was. We kregen daar niet een vraag over te verwerken.’

De affiche

 ‘Tot nu toe loopt alles op wieltjes. We waren dit jaar opvallend snel klaar met de affiche, wat niet altijd het geval is. Er is bij ons grote tevredenheid over het programma, want we hebben weinig compromissen moeten sluiten. Dat is ook het publiek opgevallen, want de kaartenverkoop loopt goed, met dit jaar opvallend meer interesse vanuit Nederland. Het geheim van de affiche? De eenheid in verscheidenheid: interessante namen uit vaak uiteenlopende genres worden samen gebracht tot een consistent totaalprogramma. De opeenvolging CalexicoBlack box Revelation Wilco is hier een goed voorbeeld van op de openingsavond. Idem op zaterdag met Laura MvulaCharles BradleyGregory PorterDamien Rice. De zondag is er dan meer aandacht voor muziek uit de elektronicasfeer met achtereenvolgens SXThe Cinematic Orchestra en de Franse topact Air.

Exclusief

 ‘Heel wat groepen van de affiche staan exclusief bij ons. Dat is belangrijk, en dit speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen met een aantal groepen. Het Belgische festivallandschap blijft immers overbezet. Zo valt Cactus in het weekend van o.a. Rock Zottegem, Gent Jazz en Les Ardentes in Luik. Mee op basis van die exclusieve concerten willen we ons blijven onderscheiden. Daarnaast hebben we onze reputatie als sfeerfestival met een locatie die gerust uniek mag genoemd worden.’

Nieuw

 Het verder werken aan die reputatie als sfeerfestival blijft een aandachtspunt in het denken over de toekomst van het festival . Dit jaar voorzien we in die zin een aantal nieuwigheden. Zo komt er op het Bargeplein, achter de luifel, een nieuwe site ‘Cactus Oasis’, waar zowel de spelende al relaxerende mens volop aan z’n trekken kan komen en waar het ook voor kinderen leuk toeven zal zijn. Op het festivalterrein komt de skybarIedereen VIP’, een initiatief in samenwerking met de Brugse organisatie Solar Zonder Grenzen, die in verschillende Afrikaanse landen actief is op het vlak van betaalbare elektricteitsvoorzieningen voor de lokale bevolking. Vanuit de ‘Iedereen VIP’-bar kan je tegen een kleine meerprijs genieten van een cocktail of ander drankje met goed uitzicht op het podium. In één beweging steun je hiermee ook de projecten van Solar Zonder Grenzen.

Stad

‘De verhouding met de Stad en de stadsdiensten is goed. Ooit was het anders. Ik herinner mij nog de beginjaren waarin geen enkele vrachtwagen op het terrein mocht, waardoor we het (toen nog gietijzeren) podium met louter spierkracht moesten verhuizen en opbouwen. Vandaag zit de relatie met de stadsdiensten meer in een sfeer van echte samenwerking. Er is nu meer het gevoel van ‘Het Cactusfestival is van ons’. Dat is een belangrijke evolutie.’ (LF)

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: