Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jonge Brugse Zwanen: Eva Swan

Eva Swan_Ellen De Meulemeester

Foto EDM

 

In deze rubriek peilen we naar het jong cultureel geweld dat in en rond Brugge actief is. In deze aflevering laten we – hoe toepasselijk! – Eva Swan aan het woord, een Brugse singer-songwriter die hard aan de muzikale weg timmert en met ‘Superme’ een eerste single uit heeft.

 Zwanengebroed 

‘Acht jaar was ik toen ik een folder over notenleer van het Jeugdmuziekatelier in Aartrijke in mijn handen kreeg’, zegt Eva ‘Swan’ Tylleman. ‘Dat trok me aan, maar ik was aanvankelijk bang om me in te schrijven, want niemand van mijn klas wilde met me mee gaan. Mijn ouders zeiden: ‘Als je altijd op iemand moet wachten in het leven, zul je er nooit geraken’. Mijn ouders hebben me dan ingeschreven en ben ik blij dat ik toen die stap heb gezet. Ik heb op die manier gitaar, piano en dwarsfluit kunnen leren. Ideaal om mezelf te ontwikkelen op muzikaal vlak. Ik heb ook meegedaan aan enkele musicals. Muziek was een grote hobby, maar het mocht nog iets meer worden dan dat…’

Creatief ei

Eva kiest echter voor zekerheid en studeert voor onderwijzeres. ‘Het muzikantenbestaan is een onzeker beroep, dus koos ik voor een job met toekomst. Aangezien ik graag schrijf, heb ik nog getwijfeld of ik geen journalistiek zou studeren. Maar het werd toch het onderwijs.’

Vijf jaar lang geeft Eva les in Groot-Jabbeke, maar dan is het op. Het ‘matcht’ niet meer tussen haar werk en haar muzikale hobby. Ze krijgt een burnout. Overwerkt. Ze voelt dat ze een keuze moet maken als ze de muziek nog een kans wil geven. Verlof zonder wedde biedt een uitweg voor een periode van vijf jaar. ‘Dat is de deadline die ik mezelf opleg: in die tijdspanne moet ik mijn ambities en dromen kunnen waarmaken. In de zomer speel ik af en toe op straat. Een handvol covers, mijn stem en gitaar en een koffer. Meer heb ik niet nodig op de Burg of op de Vismarkt. Dat is een perfecte manier om podiumervaring op te doen. Voor het grote werk.’

Gevleugelde toekomst

Nadat ze de schoolpoort van Jabbeke (voor eventjes?) achter haar dichtslaat, trekt ze naar Amerika waar ze in contact komt met de Brugse Lynn ‘Verlayne’ Verleyen, dochter van wijlen Frans ‘Sus’ (oud-hoofdredacteur van het weekblad Knack) die naar de States is uitgeweken om er een carrière als zangeres (en model) uit te bouwen. Nadat Lynn in 2010 de popplaat ‘Drifter’ uitbracht, ontfermt ze zich nu in haar studio over aanstormende talenten. ‘Daar heb ik veel tips en inzicht in de business gekregen. Al was de reis naar Amerika ook wel confronterend: in elk café of restaurant is iedereen er zangeres of actrice… Ik heb twee à drie maanden samengewerkt met Lynn en Ilse Gevaert. Die bagage gebruik ik nu om eigen songs te schrijven. Ik heb al een resem songs geschreven en ik neem nu de tijd om song per song mooi af te werken. Als ik emoties niet kan verwerken, dan vertrouw ik ze toe aan het papier. Het genre? Popnummers, vaak

uptempo met beats. Ik laat nu alle opties open om samen te werken. Ik verwacht niets en wat ik krijg, daar ben ik dankbaar voor. Ik heb respect voor alle muzikanten, van de straatmuzikant tot het grootste hitwonder. Mijn inspiratiebronnen variëren enorm, je kunt van iedereen iets bijleren, vind ik. Ik pik overal wel iets op en mee en daarmee stel ik mijn eigen ‘mengeling’ samen. Ik werk nu hard om straks te kunnen uitpakken met een eigen album.’ (ADC)

Info: www.eva-swan.com

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: