Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

From Russia with love

Cover Concertgebouw_Ellen De Meulemeester

Het programmeerteam van het Concertgebouw

 

Liefhebbers van klassieke muziek komen in Brugge het komend seizoen 2016-2017 beslist aan hun trekken. Het Concertgebouw zet daarbij zijn programmering grotendeels in het teken van Rusland en de Oktoberrevolutie van 1917. Een gewaagde maar boeiende keuze. Honderd jaar Revolutie, belichaamd door de figuren van Lenin en Stalin, bracht niet alleen tientallen jaren politieke dictatuur en een culturele dwangbuis, maar ook een door de overheid gedirigeerde kunst. Symbool voor deze tijd is de figuur van Dmitry Shostakovich die ooit in een BBC-interview getuigde dat de Revolutie hem tot componist had gemaakt. Ook andere componisten, als Prokofiev of Stravinsky, en vele anderen, begaven zich noodgedwongen op dat glibberige pad, vaak geprangd tussen hamer en aambeeld. Gespreid over heel het seizoen komt hun werk ruim aan bod. Op 18 maart 2017, precies honderd jaar na de val van de tsaristische Romanov-dynastie, zal de muziek van Shostakovich weerklinken bij de film Oktober (uit 1928) van de beroemde filmmaker Sergey Eisenstein die het verhaal vertelt van de bestorming van het Winterpaleis en de bijbehorende revolutie. Met deze keuze legt het Concertgebouw de artistieke lat vrij hoog, maar het heeft er alle vertrouwen in dat het publiek meestapt in dit politiek geladen programma.

Het Symfonieorkest Vlaanderen

 Ook het Symfonieorkest Vlaanderen, met zetel in de Westmeers, heeft zijn seizoensbrochure klaar, onder de noemer Time to Escape. Het orkest wil ‘zijn publiek verrassen’ en ‘de verbeelding vrij spel geven’, zo hoopt intendant Dirk Coutigny. Het Symfonieorkest heeft zijn seizoen dan ook netjes ingedeeld met blikvangers. Het openingsconcert zet de focus op de littekens die Wereldoorlog I achterliet bij de moeders, vertellenderwijs gebracht door actrice Chris Lomme in een creatie van Petra Vermote. Symfonieorkest Vlaanderen zet ook aardig wat Russen in de etalage met muziek van Prokofiev, Tchaikovsky en Rachmaninov. De centrale componist doorheen het seizoen is de vorig jaar overladen Luc Brewaeys. Daardoor kon de geplande samenwerking met het orkest niet doorgaan en werd gekozen voor een muzikaal eerbetoon. Meerdere werken van Brewaeys, één van de grootste hedendaagse componisten die ons land heeft gekend, worden dit seizoen uitgevoerd. Uitkijken wordt het ook naar het traditionele familieconcert, opgebouwd rond het verhaal van Aladdin en De Wolf, verteld door Vlaanderens jongste literaire bom, Lize Spit. Symfonieorkest Vlaanderen is een professioneel orkest van ongeveer zestig muzikanten dat een repertoire brengt van classicisme tot hedendaags. Zijn thuisbasis is Brugge, meerdere premières vinden plaats in het Concertgebouw, maar ze toeren in heel Vlaanderen en regelmatig in het buitenland. Aan u allen, een muzikaal boeiend seizoen gewenst. (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: