Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Fotograaf Enric Montes speelt met de werkelijkheid

Lisboa Secret_Enric Montes

 

Nog tot 28 juni loopt in het Concertgebouw en het gelijknamige café een fototentoonstelling van de Spaanse fotograaf Enric Montes (°1969). ‘Les secrets de Lisbonne’ heet de mini-expo waarvan de foto’s het kleurrijke resultaat zijn van ‘een speelse zoektocht naar wat zich schuilhoudt achter de uiterlijke schijn’. 

 De fotoreeks laat zich bekijken al was het een detectiveroman: Lissabon wordt door Enric geportretteerd  als een intrigerende plek vol geheime en obscure avonturen. ‘Realiteit is nooit een doel op zich, maar altijd het uitgangspunt. Het is belangrijk hoe je naar die werkelijkheid kijkt en hoe de camera die vastlegt. Ik ben niet geïnteresseerd in de werkelijkheid op zich, want er zijn verschillende waarheden. Dat maakt het fotograferen interessant’, zegt Montes die zijn beelden maakt met een oude pocketcamera van het merk Olympus waarvan sommige letters al niet meer leesbaar zijn op het toestel. Geen digitaal plezier (?) voor de fotograaf van Barcelona. ‘Aangezien ik nog met een filmpje werk, moet ik eerst goed nadenken alvorens ik afdruk. Ik heb vaak ook geen idee of mijn foto gelukt is, want ik kan niet zien wat ik heb vastgelegd. Ik moet enkele dagen geduld uitoefenen tot de film is ontwikkeld.’

 Vrijheid aan de kijker

Opvallend in de fotoreeks van Lissabon is dat er geen mensen te zien zijn op de beelden. Of toch? ‘Ze zijn wel degelijk aanwezig, maar niet op een evidente manier’, verklaart Montes. ‘Als je goed kijkt, dan zie je menselijke aanwezigheid. Ik breng geen elementen in beeld die niets toevoegen aan het plaatje. Het is de vrijheid van interpreteren. In de realiteit zit er een punt van fictie, wat ook een realiteit kan zijn, Ik speel vaak met die grens.  Mijn interpretatie is niet de ware, iedereen mag zijn of haar interpretatie aan mijn werk toevoegen of veranderen. Ik bied vrijheid aan de kijker’, zegt de fotograaf die in mei enkele dagen in Brugge was en er een pak foto’s heeft genomen. ‘Ik heb een Leitmotiv in mijn hoofd, maar ik bereid niets voor. Ik heb veel beelden geschoten in Brugge, maar ik zal er pas later een lijn kunnen in trekken. De ingrediënten heb ik dus al, nu moet er alleen nog een lekkere salade worden samengesteld. Misschien mix ik wel de foto’s met die van Lissabon.’ (ADC)

 www.enricmontes.com

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: