Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een ‘Duivels’ goed idee

scan Brugse duivels

 

Zorro Uitgeverij (Damme) blijft de leemtes in de boekenmarkt opzoeken. Sportjournalist Chris Tetaert (Brugs Handelsblad/Sportmagazine) doorploegde meer dan 100 jaar voetbalgeschiedenis op zoek naar Club- en Cercle-spelers die een selectie voor de nationale ploeg afdwongen. De naam Rode Duivel kwam er overigens al heel vroeg in de voetbalgeschiedenis, in 1906, toen de Nederlandse bondscoach na een verliespartij wanhopig uitriep ‘Dat zijn geen voetballers, dat zijn Rode Duivels’.

In de pioniersjaren van het vaderlandse voetbal was het vooral Cercle die spelers aanleverde voor de nationale ploeg, nadien nam Club de fakkel over. Cercle tekende voor 24 internationals, Club voor 62, en 9 spelers voetbalden zowel voor Club als voor Cercle. Samengeteld kwam Tetaert aan 95 spelers, maar de auteur diepte er nog 5 op die een rol speelden bij andere ploegen, zoals Thomas Buffel en Nicolas Lombaerts, zodat hij kon afklokken op ‘100 Brugse Duivels’ zoals het boekje heet. Het vertelt aan de hand van korte portretten de sportieve geschiedenis vanaf Dominique Baes (1913) tot Willy Wellens (1981). Andere tijden, zo blijkt, met spelers die werden ontvoerd, op belangrijke momenten hun trein misten, de Gouden Schoen (niet) wonnen of stierenbloed dronken om aan te sterken. De beroemdste Duivel uit de rij van 100 is toch Fernand Goyvaerts (1959) die er in slaagde een transfer te versieren naar zowel Barcelona als Real Madrid. Kort samengevat: een hebbeding voor elke Brugse sportliefhebber. (LF)

 

100 Brugse Duivels, Chris Tetaert, Zorro Uitgeverij,

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: