Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Karen imponeert met debuutep

Karen Vanhulle_Ellen De Meulemeester

Foto EDM

 

Ze is nog maar 19 jaar, maar gezegend met een muzikaal talent om U tegen te zeggen. Karen Vanhulle heet ze volgens de burgerlijke stand en als simpelweg Karen bracht ze haar eerste ep ‘Second Skin’ uit. Daarop staan zes parels die haar muzikaal kunnen straf bewijzen.  Ze schrijft en zingt (Engels/Frans) zelf haar songs die ze voorziet van heerlijke pianomelodieën.

Haar vader Guy Vanhulle is als drummer geen onbekende in Brugse rockmiddens. Zijn muzikale genen heeft hij blijkbaar doorgegeven aan zijn dochter Karen. Bij Bieke Afschrift volgde ze tien jaar lang een opleiding klassieke piano aan het Brugse Conservatorium na de schooluren in de ‘Jozefienen’. Naast haar studies volgde ze ook nog jaartje Jazzpop (piano bij Sergio Biffi) in Gentbrugge. En nu is er die eerste mooie ep ‘Second Skin’…

Het rijpingsproces van ‘Second Skin’

Karen: ‘Toen ik de studio indook, wist ik niet zeker of er wel een cd’tje ging uit voortvloeien. Maar het idee, de voorzichtige droom, is wel geleidelijk gerijpt. Een drietal jaar geleden heb ik dezelfde songs van op de cd laten ontstaan, erop gesabbeld en geproefd welke écht mijzelf representeren en eens moesten worden uitgebracht. Want dat is waar de cd voor staat: ik laat in mijn kaarten kijken, toon waarvoor ik sta en wat ik allemaal al gevoeld heb. Ik heb bewust met laagjes (de geprojecteerde dia’s staan voor de lagen van mijn persoonlijkheid en gevoelens, maar ook het mogelijke contrast tussen je uiterlijk en innerlijk) en de symboliek (puurheid, ook representatief voor de inhoud van de songs namelijk romantisch, persoonlijk en positief weemoedig of hoopvol) gewerkt. Ik hou wel van die associaties en betekenisvolle keuzes. Voor de opnames heb ik ook veel raad gekregen, maar uiteindelijk heb ik het grootste deel toch zelf uitgevoerd en daar ben ik nu wel heel trots op.’

De taal van Shakespeare en Molière 

Karen: ‘Ik studeer Toegepaste Taalkunde (Engels en Spaans) aan de Gentse universiteit. Het boeit me om te spelen/experimenteren met talen, de klinkers te proeven, en exotische klanken te testen. Ik zing in het Engels en in het Frans, maar Spaans staat op het wachtlijstje. Ik spreek het ook heel graag, en ben vooral steeds fier als ik de juiste woorden kan vinden om mij uit te drukken. In het Nederlands? Ik heb enkele liedjes in mijn repertoire, maar ik zing niet zo graag in mijn eigen taal. Ik voel me niet genoeg poëtisch aangelegd of comfortabel om onze klinkklare taal op de juiste manier te gebruiken in combinatie met muziek. Ik breng liever een boodschap duidelijker over via een taal die niet de mijne is. Muziek is uiteindelijk mijn taal, de tekst staat in functie ervan. Piano is dan ook altijd mijn startpunt en mijn gevoelens passen precies beter in Engelse of anderstalige woorden. Dit benadrukt nog meer het ‘vreemde’ of bevreemdende van eigen en specifieke gevoelens.’

Ambities

Karen: ‘Mijn glazen bol reikt niet ver. Ik kijk nooit ver (commercieel gezien) vooruit, want ik wil de euforie van elk moment niet bederven door alweer in mijn hoofd een stap verder te zetten. Het kriebelt anders wel om muzikanten om me heen te verzamelen met wie ik een muzikale en menselijke klik heb om samen een band op te richten, gewoon magie te creëren en de fantasie verder te doen opleven in de songs. Ik zie nog wel hoe ik dat aanpak, liefst op mijn eigen tempo en niet al te veel druk van buitenaf. Zo ben ik wel. Een goede beslissing is een beslissing waarover ik lang nagedacht heb en die ik ook volledig zelf steun. Mijn dromen? Een full album (met band) uitbrengen, op kleine festivals spelen en cultuur-/theaterzalen doen vollopen. Ik mik nu op fijne voorprogramma’s om die dromen te realiseren.’

Ouderlijk steun

Karen: ‘Je kunt je als soloartiest niets beter wensen dan een stevige onvoorwaardelijke ruggensteun. Ik kan constant terugvallen op mijn ouders. Mijn vader heeft al veel bandjes uit verscheidene branches versleten, en kan ook altijd wijze raad daarover uitspreken. Hij heeft me veel bijgebracht qua muziekkennis, laten kennismaken met zijn idolen en kennissen uit zijn kringen. Netwerken is eigenlijk ook heel belangrijk, als je je grenzen wil verleggen en nieuwe oorden wil bereiken. Ook met het uitbrengen van de cd heb ik heel vaak bevestiging gevraagd. Zelf neem ik de beslissing, maar zij zijn wel een steevaste spreekbuis en dat extra duwtje. Ik weet dat ze achter me staan, dat voelt goed en ik zou niet weten wat zonder hen gedaan.’ (ADC)

Info: de cd Second Skin is te koop bij Rombaux, Mallebergplaats 13, Brugge

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: