Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dylanfans brengen hulde aan de grootmeester

Cover The Tambourine Men_Ellen De Meulemeester

Foto EDM

Bob Dylan wordt straks 75 jaar en dat zal in Brugge niet geruisloos voorbijgaan. Op zondag 22 mei organiseren The Tambourine Men, een gelegenheidsgezelschap van Dylanfans uit de Brugse regio, het avondvullend programma ‘Bob Dylan on highway 75’ in de Spiegeltent (Kruisvest) tijdens Airbag. Op het menu: een boeiende lezing en een spetterend liveconcert van het kruim van de Brugse muziekscene dat het oeuvre van de wellicht meest invloedrijke artiest uit de muziekgeschiedenis onder handen neemt. Gratis mee te maken!

Toen Robert Allen Zimmerman vijf jaar geleden zeventig verjaardagskaarsen uitblies, plaatste een handvol diehard Dylanfans die speciale verjaardag ook in Brugge in de schijnwerpers. In het etablissement De Nocturne boksten ze een programma in elkaar van en voor hun idool. Een bescheiden succes dat nu vijf jaar later navolging krijgt en zo Bawbs never-ending-tour ook enige luister bijzet. Die fans, we mogen ze gerust ook fenomenale kenners van ’s mans leven en werk noemen, zijn Steven Decaesstecker, Jan Devisscher, Dirk Roose, Maarten Lowie, Guido Spyns, Paul Taveirne en Patrick Hoornaert. Ze hebben zich verenigd in het genootschap The Tambourine Men. De Spiegeltent staat op zondag 22 mei tijdens (het slot van) het Airbagfestival ter hunner beschikking, met dank aan het Cultuurcentrum. Om 18 uur geeft Dirk een lezing over de roots van Bob Dylan, muzikaal ondersteund door Bart Vlaeminck. ‘Bob is een fenomeen’, stelt Dirk. ‘Hij maakt de beste teksten en dit al meer dan een halve eeuw lang. De hele muziekgeschiedenis zit in zijn oeuvre verweven. Zonder Dylan zou de popmuziek er helemaal anders hebben uitgezien. De grootste artiesten refereren, al sinds 1965, aan hem als de grootste inspiratiebron. Zelfs The Beatles konden zijn invloed niet ontkennen.’ Of zoals men zegt: hij heeft de popmuziek hersens gegeven. ‘Absoluut. Hij blijft voor verrassingen zorgen, hij doet altijd zijn eigen ding’, zegt Steven. ‘Je kunt hem nooit vastpinnen op iets. Hij verandert constant en toch blijft zijn muziek altijd verrassen en boeien. Als je gebeten bent door Dylan, dan ben en blijf je gebeten door Dylan. Hij is een constante in mijn leven sinds mijn 16de. Hij is er altijd.’

Exclusief T-shirt

Het genootschap komt samen als Bob een nieuwe cd uit heeft. Guido: ‘We luisteren ernaar en geven commentaar op de songs. Ieder van ons bereidt iets voor en geeft een achtergrond bij een nummer. Vaak komen er quizreflexen naar boven. In welk jaar dit, waar opgetreden … Dat maakt het boeiend.’ ‘Het is geen vrijblijvend collectief’, zegt Maarten ‘want er moet engagement zijn en je moet drank in huis halen.’ De platencollectie van elke Tambourine Man is anders. ‘Natuurlijk jennen we elkaar door een bootleg op te leggen waarvan mijn collega het bestaan niet vermoedde’, zegt Jan die samen met kunstenaar Peter Jonckheere een exclusief T-shirt heeft ontworpen dat op de birthday party te koop zal zijn.

Dylan in het Brugs

Om 20 uur barst het muzikale feest dan definitief los met liveoptredens van de fine fleur van  de Brugse muziekscene die eigen(zinnige) interpretaties van Dylansongs brengt. Zo zullen onder meer Kries Roose, Filip Bollaert, Stevie, Phil Graveyard, Beatrijs Van Kersschaever, Luc Desseyn, Cocasse, Seven Oaks en Kris Desmet niet voor de hand liggende nummers spelen. ‘Het zal een interessante avond worden omdat je unieke interpretaties van Bobs werk kunt ontdekken. Wie wil horen hoe een Dylansong in het Brugs klinkt, moet naar de Spiegeltent komen. En het is gratis’, besluit Paul. (ADC)

Info: www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: