Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Airbag: het accordeon aan het feest

Christina Zurbrugg

Christina Zurbrugg

‘De drempel is laag, de participatie hoog’

 Zestien dagen in mei weerklinkt in Brugse zalen, op pleintjes, en tot in huiskamers toe, het accordeon. Onder de roepnaam Airbag wordt sinds 2004 tweejaarlijks een staalkaart aangeboden van de plaats van het accordeon in diverse muzikale genres. Dat is ook cultuurminister Sven Gatz niet ontgaan die tijdens een recent plaatsbezoek het Brugse culturele veld beschreef als ‘een accordeonmodel waar ze met lucht cultuur maken’.

Airbag heeft een lange voorgeschiedenis. Brugse accordeonfamilies zoals Fiers en Danneels legden de basis. Roger Danneels was decennialang de centrale spilfiguur van het accordeonleven in Brugge en West-Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten. Hij was niet alleen accordeonist en orkestleider, maar ook componist die naast eigen nummers ook heel wat eigen bewerkingen en arrangementen van bekende klassiekers schreef. Roger Danneels bouwde ook zijn eigen accordeonschool uit, en leidde honderden jonge accordeonisten op, onder wie sommigen nog steeds actief accordeon spelen.

De Brugse muziekvirtuoos Louis Fiers werd geboren in Sint-Amandsberg als enige zoon van zijn beroemde muzikale vader Joseph Fiers, van wie hij de muziekhandel aan de Rozenhoedkaai 1 in Brugge overnam. In 1972 verhuisde hij de zaak tussen de Markt en de Eiermarkt.

Toch belandde het acordeon op het eind van de vorige eeuw in de vergeethoek… tot het Cultuurcentrum besloot om deze traditie terug aan te zwengelen. In 2004 werd de aftrap gegeven en de organisatie bleek meteen succesvol. Airbag focuste op het accordeon in de meest verscheiden tradities en werkte grensoverschrijdend met gelijkaardige projecten in Noord-Frankrijk en Wallonië. Stilaan groeide ook een vaste formule met een openingsweekend in open lucht op de Burg, de Markt en andere pleinen. Evenmin weg te denken is de nostalgische spiegeltent Magic Mirrors op de Kruisvest die dit jaar gedurende vier opeenvolgende dagen de deuren open en de benen losgooit. Andere festivallocaties zijn Daverlo, ’t Rad, Vormingplus en Stella Maris in Zeebrugge.

Daarmee is Airbag een van de toonaangevende festivals voor accordeonmuziek geworden. Met een publieksopkomst van gemiddeld 27.000 bezoekers, 20 concerten en de aanwezigheid van een paar honderd accordeonisten tekende Airbag Brugge vorig jaar nog voor het prestigieuze EFFE-label. Ze kreeg dit label omwille van het brede opzet, de aandacht voor erfgoed en de kansen die worden geboden aan jong en plaatselijk talent.

Binnen de zevende editie worden bijzondere accenten gelegd. Zo wordt gepeild naar de actuele plaats van het accordeon binnen een aantal andere genres. Voorts zijn er de curiosa, zoals accordeon in combinatie met jodelen en beatbox. Een derde groep is jong talent dat in de reeks ‘Airbag Aperitief’ uitpakt met straat- en streamingconcerten. Tot slot komen ook de senioren aan bod met een aanbod nostalgie.

Dankzij Airbag is de accordeonopleiding binnen het Conservatorium nieuw leven ingeblazen en ook in deze edite wordt de accordeonklas nauw betrokken. Op zondag 8 mei spelen ze een concert in de Stadsschouwburg en ze zijn ook present tijdens de Airpassage in het openingsweekend van 7 mei. Op de slotdag op 22 mei trekken ze de accordeonstoet op gang van de Vesten naar de Markt.

Met deze zevende editie maakt Airbag scherpe en gedurfde edities en worden er minder evidente combinaties gemaakt. Het is één van de weinige festivals die het aandurft actuele hypes en hedendaagse curiosa te combineren met jong en kwestbaar talent. Professionelen en amateurs staan dan ook samen op de affiche. Voorts is Airbag één van de weinige initiatieven die er in slaagt en heel divers publiek aan te trekken, van beatbox-jongeren tot senioren. De drempel is laag, de participatie hoog. Brugge wordt daarmee in mei opnieuw het onbetwiste Accordistan, de ambiance is verzekerd. (LF)

Airbag loopt van 6 tot 22 mei. Tickets www.ccbrugge/airbag of via bespreekbureau Sinst-Jakobsstraat.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: