Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cactus op verplaatsing

EDM_1728

Foto EDM

‘Gitzwarte gitaren en noise in een kerk’

 Het belooft een bijzonder concert te worden op maandag 9 mei. Dan treden Nils Gröndahl en Wrekmeister Harmonies op in de Magdalenakerk. Wrekmeister is het project van de Amerikaanse muzikant en componist JR Robinson. Onder die naam maakt Robinson muziekstukken die elementen bevatten van middeleeuwse muziek, drone, post rock en black metal. Hij is een echte cult-figuur in de Amerikaanse (post-) metal scene.Felix Van De Loock van Cactus Muziekcentrum maakt ons met plezier wegwijs in een stukje donker experimentalisme.

 Felix Van De Loock:’ JR Robinson componeert zijn platen altijd met een grote groep gastmuzikanten en werkte zo al samen met The Body, Marissa Nadler, Alexander Hacke (Einsturzende Neubauten) en Godspeed You Black Emperor. Voor het concert bij Cactus brengt hij trouwens Alexander Hacke en The Body – een toonaangevende experimentele metalband – mee als begeleidingsband. Marissa Nadler komt dan weer naar Brugge begin juni. Robinson werkt altijd heel thematisch en zijn muziek is een meeslepend aaneensluitend verhaal, met zowel lange stukken klassiek getinte composities als gitzwarte gitaren en noise. Zijn laatste plaat ‘Nights of Ascension’ werd zowel binnen als buiten de metalwereld enorm geprezen.’

EXit: Nils Gröndahl doet bij ons een belletje rinkelen?

Van De Loock: ‘Nils Gröndahl ken je misschien als violist van de Deense band Under Byen, die ook nog bij ons passeerde. Hij is een virtuoze violist die met zijn effectenpedalen en loopstation een dikke muur van geluid optrekt. Ik zag hem op glimps in december en was enorm onder de indruk van zijn kunnen. Live gaat hij echt heel diep, je voelt bijna fysiek de energie die hij in zijn performance steekt.’

 EXit: Brengt de verhuis van MaZ naar kerk veel extra werk met zich mee?

Van De Loock: ‘Absoluut. Dat wil zeggen dat we op voorhand de locatie moeten gaan screenen, de dag zelf al ons materiaal naar daar verslepen en opbouwen en ’s nachts alles afbreken en terugbrengen. Niet ideaal, maar doordat we slechts beperkt over de MaZ kunnen beschikken zit er momenteel niet anders op. Kijk maar naar onze kalender van mei en dan zie je hoe nomadisch we momenteel zijn: Roosbeef (7/5) doen we in de Ryelandtzaal, Wrekmeister (9/5) in de Magdalenakerk en dan Black Milk (14/5), Kneedelus (18/5) en Quilt (28/5) in de MaZ. Begin juni zitten we dan weer in de Biekorf voor Marissa Nadler (4/6) en Moon Duo (18/6).’

DE REST VAN HET INTERVIEW LEEST U IN DE PAPIEREN EXIT VAN MEI

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: