Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

(Niet) Het Brugge van de foodtruck

 

351932_cover_257 

*U neemt het van mij aan? Zomer Brugge barst, zie de activiteitenkalender aan uw koelkast, uit zijn voegen. Er gaat immers van mei tot eind september bijna geen dag voorbij of er staat op plein, park of strand een podium of truck opgesteld. Evenementen organiseren is vandaag in elke zichzelf respecterende stad big business geworden, goed voor elkeen en de horeca in het bijzonder. Voorts, de Brugse kwaal van weleer, veel op hetzelfde tijdstip, is nu vrijwel weggewerkt in een dag-aan-dag-planning, goed gespreid naar locatie.

*Tweede winpunt: de bezettingsgraad van de soms overbevraagde pleinen als Koning Albertpark, Markt, Burg en Zand, wordt bewust leefbaar gehouden. Niemand (?) wil het zomeraanbod zien wegglijden in Gentse (feesten) toestanden. Waar gefeest wordt wonen meestal ook mensen en de Stad doet er goed aan daar rekening mee te houden.

*Opvallend doorheen de kalender met ‘grote openluchtevenementen’ is de rush naar foodfestivals: (H) Eerlijk Brugge, Barrio Cantina, Fiesta Europa, Kaasmarkt, Kookeet. Are you being served? En toch waarschuwt Schepen Lambrecht: ‘We willen niet het Brugge van enkel de foodtrucks worden’.

*Twee vertrouwde evenementen staan op de tocht en dat is zachtjes uitgedrukt. Het voor jongeren bestemde Elements Festival houdt er, na jarenlange klachten mee op. Drugdealers vergalden er jaar na jaar de pret. Het Snow and Icefestval op het Stationsplein heeft nog steeds geen datum geprikt. Onduidelijk of hier een vervolg aan wordt gebreid.

*Zaterdag 13 augustus blijft de hoogdag voor wie graag de benen uitgooit. Het succesvolle Benenwerk is, sinds 2002, aan zijn vijftiende editie toe. Het alternatieve festival We Can Dance, op het Zeebrugse strand, loopt gelijktijdig, maar hengelt overduidelijk naar een ander publiek. Vooral houden zo.

*Zeer vertrouwd is dan weer het publiek dat tweejaarlijks zijn gading vindt in het Airbag-festival. Met een publieksopkomst van 27.000 bezoekers en een aanbod van 20 concerten beschikt de organisatie over stevige papieren.

*Verjaardagskaarsjes zijn er voor Cirque Plus dat, eveneens sinds 2002, nu aan zijn tiende editie toe is, en andermaal zijn toevlucht zoekt op de gedroomde site van Grootseminarie en Kruisvest. Een beter locatie lijkt niet meteen denkbaar.

*Uit een nieuw vaatje, tenslotte, tapt de Cultuurmarkt die vorig jaar voor de eerste keer werd georganiseerd en dat op Autoloze Zondag (18 september). Die eerste editie oogstte vorig jaar veel geïnteresseerden, maar verzonk een beetje in het luidruchtige Autoloos-programma. De Brugse cultuurhuizen kiezen dit jaar voor een andere formule: een, soort open-deur-wandelcircuit in de driehoek Conservatorium, Cultuurcentrum, De Republiek en de Biekorf. Schepen Lambrecht noemt het ‘een gok’, maar wil het toch ‘alle kansen geven’. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: