Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MOOOV: ‘Samenwerken met andere cultuurhuizen is de hoeksteen’

MOOOV OPENT OP 20 APRIL IN HET CONCERTGEBOUW

 

Benny Haesebrouck_Ellen De Meulemeester

Foto EDM

In 2013 fusioneerde het gelijkaardige Turnhoutse Festival ‘Open Doek’ met Cinema Novo en herdoopte zich tot het MOOOV filmfestival. De revival bleef wat uit, maar daar moet nu verandering in komen. Sedert november is Benny Haesebrouck (°1986) aangesteld als voltijds festivalcoördinator.

Benny Haesebrouck: ‘Voorlopig wordt de programmatie van de films nog vanuit Turnhout gestuurd. Mijn taak bestaat er nu vooral in om opnieuw een echte festivalsfeer te creëren. Daarom heb ik meteen het initiatief genomen om met Stijn te gaan praten. Het klikte. Het café zal opnieuw een centrale rol spelen en er komt een grote tent op het binnenterras. De Republiek wordt een week lang een logisch verlengstuk van MOOOV. Zo worden er aangepaste gerechten geserveerd die de sfeer van de wereldcinema uitademen.’

Maar ook inhoudelijk zal het café een belangrijke rol spelen. ‘Van 21 tot 27 april zal het epicentrum zich iedere avond tussen 19.00 en 20.00 uur verplaatsen van de filmzalen naar een talkshow in het café.

Het enthousiasme van de festivalcoördinator werkt aanstekelijk: ‘Ik vind het enorm belangrijk om samen te werken met anderen. Brugge kent een rijk (cultureel) landschap, maar vaak zijn het eilandjes  op zichzelf. Samenwerken is voor mij de hoeksteen. Niet vanuit een kneuterige communicatieruil maar samen projecten initiëren, organiseren. Als bewijs van zijn visie, is Haesebrouck zichtbaar trots dat hij met CULT!LIVE een unieke samenwerking tussen Het Entrepot, Cactus Muziekcentrum en MOOOV kan aankondigen.

Haesebrouck is gepokt en gemazeld in het wereldje van de betere wereldcinema. Op zijn zestiende zetelde hij in de jeugdjury van Cinema Novo. Nadien werd hij verantwoordelijke voor de werkgroep ‘randanimatie’. Sinds zijn vierentwintigste werkt de kunsthistoricus halftijds voor het festival. In november 2015 werd hij als volwaardig festivalcoördinator voor Brugge aangesteld. Zelf heeft hij een voorliefde voor (huiveringwekkende en traumatiserende, TS) horrorcinema, die hij in volgende edities ook een kans wil geven. Het is duidelijk dat de directie in Turnhout met Benny Haesebrouck gekozen heeft voor iemand met visie en bravoure en dat kan het Brugse culturele leven alleen maar ten goede komen. ‘De komende jaren wil ik de vrijwilligersploeg versterken, het festival verjongen, middernachtvertoningen organiseren, cinema brengen op plekken waar die eigenlijk niet thuishoort én uiteraard de bezoekersaantallen zien groeien!’

MOOOV opent op 20 april in het Concertgebouw met de Tunische film As I Open My Eyes (2015) van regisseuse Leyla Bouzid. Dit coming-of-age verhaal speelt zich af tijdens de Jasmijnrevolutie in 2010. De jonge, intelligente en rebelse Farah zingt bij een rockband. Terwijl de politie steeds meer oog krijgt voor haar rebelse gedrag en haar doen en laten nauwkeurig monitort, volhardt Farah koppig in wat ze doet. Deze film kreeg op het filmfestival van Venetië de publieksprijs. Een absolute aanrader. (TIJS SYNAEVE)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: