Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cantores viert ’75 jaar’ met jubileumconcert

DSC_0064

Het Brugs oratoriumkoor Cantores bestaat 75 jaar. In die periode is het uitgegroeid tot een belangrijke speler in het korenlandschap met een vernieuwende blik op de toekomst. Zo werd Cantores in 2015 omgevormd tot een heuse korenfamilie.Op zondag 24 april wordt dat gevierd met een feestconcert in de Stadsshallen.

In 2013 werd naast het hoofdkoor Cantores Avvio het jeugdkoor Cantores Twist opgericht. In september 2015 breidde Cantores uit met een kinderkoor Cantores Primo en een seniorenkoor Cantores Continuo. Het kinderkoor telt ondertussen meer dan 20 enthousiaste zangers. Bijzonder voor onze regio is de oprichting van het seniorenkoor Cantores Continuo, een koor voor wie maar niet genoeg krijgt van zingen en met gelijkgestemden wil blijven musiceren. Het koor telt nu 35 leden, mensen met een grote dosis muziekervaring.

Dirigenten en repertorium

Het Brugse oratoriumkoor Cantores werd in 1941 opgericht door Aimé De Haene. Een halve eeuw later gaf hij de dirigeerstok door aan stadsgenoot en organist Ignace Michiels. Het koor staat sinds 2005 onder leiding van Reinhard Andries. Het kinder- en seniorenkoor wordt geleid door Hansen Helsen .
Hans Helsen is naast muziekpedagoog en dirigent ook componist. Met zijn werk Missa Brevis voor gemengd koor won hij in 2014 de European Award for Choral Composers.

Het koor brengt vandaag een breed repertoire met onder meer het requiem van Rutter, het Gloria van Vivaldi, de Johannespassie van Bach, het Carmina Burana van Orff en het Requiem van Verdi op het programma, aangevuld met een reeks a-capellaconcerten. Voorts werden ook enkele stilistisch zijsprongetje gemaakt met de Queen Symphony van Tolga Kashif en met een fris en hedendaags kerstconcert met jazzcombo.

Jubileumconcert

Het jubileumjaar wordt gevierd met een concert door de vier koren op zondag 24 april 2016 in de Brugse Hallen. Op het programma staat werk van Eric Whitacre (Five Hebrew Lovesongs) en van Leonard Bernstein (Chichester Psalms). (LF)

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: