Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Soulmates XL gooit creatieve bom op Brugge en Oostende

Lucinda Ra_Ellen De Meulemeester

Lucinda Ra (foto EDM)

Enkele maanden na de bekendmaking van de fusie tussen Vrijstaat O in Oostende en De Werf in Brugge maken beide huizen zich op voor een eerste intensief, gezamenlijk project. In april en mei 2016 staat Soulmates XL op het programma. Pascal Lervant, artistiek coördinator podium bij De Werf geeft toelichting.

EXit: Wat is het concept?
Pascal Lervant:
Soulmates XL zijn vijf lange weekends waarin vijf kunstenaars/collectieven aan het werk gaan met hun artistieke buddies. De kunstenaars/collectieven zijn: Hans Beckers, Peter Aers, Lucinda Ra, Granvat en Vera Tussing. Ze kregen absolute vrijheid en konden ruim uitnodigen. Dat resulteert in een creatieve bom met voorstellingen, concerten, jamsessies, beeldend werk, debat, interventies in de publieke ruimte, …’

EXit: Soulmates XL is een prelude op de nieuwe samenwerking?
Lervant:
‘Dit project laat perfect zien welke richting we in de toekomst uitgaan. Vanaf volgend jaar werken we met zeven huiskunstenaars/collectieven, wat podium betreft. Vier daarvan zijn al te zien tijdens deze Soulmates XL. We willen in de toekomst focussen op vier kerndisciplines: literatuur en woord, podiumkunsten, muziek en beeldende kunst. Dit over de twee steden heen en vanuit vier locaties: De Groenplaats, De Werf, Vrijstaat O op de zeedijk en een nieuwe ruimte op het domein Raversijde voor beeldende kunsten.’

EXit: Het publiek is zeer belangrijk in dit verhaal?
Lervant:
Soulmates XL vormt een unieke ontmoeting tussen de artiesten onderling, maar ook tussen publiek en artiesten. Deze weekends bieden ons publiek een unieke inkijk in de weg die makers afleggen om tot een voorstelling te komen. We maken het publiek deelgenoot van het creatieproces en je voelt dat makers en publiek daar ook echt zin in hebben. Context en participatie worden sleutelbegrippen binnen onze toekomstige werking’

EXit: Lucinda Ra was daar al mee bezig met de Lucinda Ra Composteert avonden?
Lervant:
Tijdens de avond met socioloog en stedelijk planner Pascal De Decker zagen we al een heel divers publiek verschijnen. Lucinda Ra Composteert is een soort Zomergasten waarin alle inspiratiemateriaal wordt ‘gecomposteerd’ en vanuit nieuwe invalshoeken wordt belicht. Dat alles gebeurt live en helemaal in hun typische stijl en scenografie. Op 21 april werpen ze in Vrijstaat O een kritische blik op de werking van onze psychiatrie die centraal stond binnen het Fiorettiproject. Muzikanten Giovanni Barcella en Jeroen Van Herzeele sluiten de avond af met een jazz concert.’

EXit: Er is ook beeldend werk van Lucinda Ra?
Lervant:
‘Stefanie Claes en Bernard Van Eeghem gaan in de toekomst samenwerken. Van Eeghem was de afgelopen jaren al vaker te gast in Brugge en Oostende. Hij schrijft teksten, ontwerpt affiches en decors, acteert, zingt, maakt theater, … Ze creëren samen een schilderij. Maarten De Vrieze presenteert ook nieuw beeldend werk. Desire Lines is een reeks ingrepen in de openbare ruimte waarvan er zich één bevindt aan de ferry terminal richting Verenigd Koninkrijk.’

EXit: Vera Tussing is een nieuwe naam?
Lervant:
‘Vera Tussing is een jonge danseres/choreografe die zeer participatief werkt. Ze heeft in haar werk een grote interesse voor de zintuigen en daarbij is de fysieke aanwezigheid van het publiek erg belangrijk. Voor haar creatief onderzoek trekt ze graag de openbare ruimte in. In het weekend van 5/8 mei danst ze onaangekondigd een try-out van haar nieuwe voorstelling in hartje Brugge die later dit jaar in afgewerkte versie zal te zien zijn tijdens December Dance.

EXit: Wat mogen we van de andere drie kunstenaars/collectieven verwachten?
Lervant:
‘Hans Beckers is bekend van zijn geluidsinstallaties en muziekperformances. Hij installeert zijn Sonare Machina in Oostende. Filosoof en gespreksperformer Peter Aers weeft werk rond de thema’s troost en verzet met zelfs een sessie filosoferen voor kinderen in Oostende. Granvat tenslotte is het open en creatief muziekplatform en label van de broers Stijn en Bert Cools. Zij brengen in de Magdalenakerk het unieke Book of Air/Volk met 18 muzikanten en cureren een fototentoonstelling.’

SIGRID DEVISCH

Het volledige programma vind je op www.dewerf.be en www.vrijstaat-o.be.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: