Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een nieuwe kijk op een oude stad

Andy McSweeney

 

Fotograaf Andy McSweeney, afkomstig uit Canada en al 14 jaar trotse inwoner van Brugge, geeft sinds 2012 bezoekers met zijn Photo Tour Brugge de kans om Brugge op een unieke manier te ontdekken. In 2015 kwam een zelf gepubliceerd fotoboek ‘Being in Brugge; Favourites so Far’ uit met het werk van McSweeney. Het boek toont naar eigen zeggen het perspectief van “a local who’s not local”. Het recept voor het succes van zijn concept bestaat uit een tweezijdige doelstelling; kennismaken met fotografie en de mogelijkheid om de mooiste kantjes van Brugge vanuit een onconventioneel perspectief te (her)ontdekken. Zijn tours zijn natuurlijk niet enkel gericht op toeristen. Hij benadrukt fors dat iédereen welkom is: “Voor mij maakt het niet uit als je met een professionele reflexcamera of een I-pad deelneemt, als je toerist bent of al heel je leven in Brugge woont. Voor mij is het een prioriteit om voor elk wat wils aan te bieden”. Door enkele technieken aan te leren streeft hij ernaar de eigen creativiteit tot uiting te brengen. Jaarlijks organiseert McSweeney de Photowalk die dit jaar op 23 april plaatsvond.

EXit: Wat is er anders aan de Photowalk ten opzichte van de Photo Tours?

McSweeney: Eerst en vooral is de Photowalk volledig gratis. Ik promoot het ook heel wat minder dan de Photo Tours. Het is in feite gewoon een leuk en sociaal uitje in Brugge. Het grootste verschil bestaat eruit dat de Photowalk een veel grotere opkomst heeft, waardoor het automatisch een wat minder intieme sfeer heeft in vergelijking met de Photo Tours. Aan de andere kant is het wel een socialer evenement. Het zijn vooral Bruggelingen zelf die deelnemen aan de Photowalks. Het valt me op dat zij sneller aan de praat raken met elkaar dan de meeste toeristen.

EXit: Ben jij gespecialiseerd in straatfotografie?

McSweeney: Ik zou niet meteen stellen dat ik gespecialiseerd ben. Ik probeer mijn stijl zo breed mogelijk te houden dus ik shoot van alles een beetje. Mijn grootste sterkte is wel het fotograferen op straat. De straat, meestal ook met een focus op mensen, is waar ik het meeste bijgeleerd heb over fotografie. Voordat ik in Brugge gesetteld was, heb ik heel wat gereisd naar onder andere India, Australië en doorheen heel Europa. Tijdens die reizen heb ik al doende bijgeleerd over fotografie door geconfronteerd te worden met talloze situaties en locaties. Tijdens de tours zal ik zowel aandacht besteden aan het geheel, brede landschappen en aan details die vaak ook Bruggelingen zullen verrassen. Als ik erin slaag om deelnemers te verrassen of te verwonderen dan beschouw ik de tour als geslaagd. Brugge is natuurlijk niet zo’n grote stad dus we zullen onderweg vaak dezelfde buurten kruisen, maar dat is net wat zo fascinerend is aan het gebruik van fotografie als medium; je kan steeds naar dezelfde plaats terugkeren maar geen enkele foto zal ooit gelijk zijn aan een andere. De weersomstandigheden veranderen, er zijn andere mensen, je kan nieuwe perspectieven uitproberen… Als fotograaf is mijn grootste passie de straat als locatie voor levensverhalen. Ik ben dus sterk gericht op mensen in de straat maar tijdens de tours focussen we op alles. Het is als het ware ‘Allround travel photography’.

Het fotoboek ‘Being in Brugge’ kan online aangekocht worden op de site van Photo Tour Brugge, in verschillende musea en in het Bruges Beer Museum. Het inschrijven voor de Photowalk Brugge 2016 kan via de site www.phototourbrugge.com/photowalk2016.

LOUISE VAN ELST

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: