Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

East meets West in Parazzar

A4

Maandag jl. ontvingen we van Joachim Badenhorst een enthousiast bericht waarin onze landgenoot – èn intussen ook internationaal zeer vermaarde rietblazer – met enige opwinding aankondigt dat zijn vriend, de Japanse gitarist Riuichi Daijo, volgende week voor een aantal concerten naar Europa komt.

Om deze unieke gelegenheid te vieren hebben ze samen een aantal happenings opgezet en het in de missive opgenomen schema bevestigt wat we al in EXit maart hadden vermeld: het duo verzorgt ook een optreden in Brugge, met name in Soulbar Parazzar.

Joachim Badenhorst vindt het, zoals hij in een eerder interview met EXit verwoordde, belangrijk dat de projecten waarvoor hij wordt gevraagd uitdagend of leerrijk zijn. Dat de muzikanten of de componist of het muzikale concept of de instrumentatie hem prikkelen. Hij gaat geregeld geïmproviseerde first-meetings aan met muzikanten zonder vooraf veel over hen te weten, hetgeen hij verfrissend vindt. Zelf wordt hij veel gesolliciteerd voor zijn muzikaliteit en veelzijdigheid: hij speelt verschillende rietinstrumenten en ontwikkelt een eigen traject of eigen taal. Tevens is hij zowel met melodieuze en meer traditionele vormen als met meer abstract en experimenteel gebied vertrouwd.

Gitarist Riuichi Daijo, geboren in Yokohama in 1978, ontwikkelde al vroeg een voorkeur voor improvisatie en heeft sinds 2004 een hele reeks soloconcerten gespeeld. Maar hij gaat ook samenwerkingen aan met andere muzikanten, zoals met Keiji Haino, Tristan Honsinger, Derek Bailey, Otomo Yoshihide en Axel Doerner.

Op 28 maart staan 2 mensen uit totaal verschillende continenten en met een heel andere culturele achtergrond broederlijk naast elkaar op één podium, in een streven naar een avond vol muzikale verrassing en schoonheid. Zo kan het dus ook: laat dat een vorm van troost zijn in deze harde, zeg gerust wrede tijden. (PJG)

Maandag 28 maart om 20.00 uur – http://www.parazzar.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: