Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Wetenschap op café

eflyer_slaap_site

Op dinsdag 8 maart vindt in café De Snuffel (Ezelstraat) een nieuwe editie plaats van een wetenschapscafé, deze keer met als onderwerp Zzzz..slapen. Wetenschap en cafés, het is een ongewone combinatie, maar de nieuwe formule slaat aan. Hier geen aula, geen monoloog, geen klassiek debat… maar wel wetenschappers die gemoedelijk vertellen over hun werk en passie. De voorgaande edities gingen over de relativiteitstheorie, seks en relaties, het M-decreet, het heelal, klimaatverandering. Dit alles gratis.


Het Wetenschapscafé startte in 2007, en breidde snel uit naar Kortrijk en Brugge, waar ze nu onderdak vinden in de nieuwe De Snuffel. Deze cafés worden georganiseerd door de Associatie Universiteit Gent in samenwerking met vier instellingen voor hoger onderwijs, waaronder Howest. De sprekers zijn onderzoekers of wetenschappers met een passie voor hun werk.
Het publiek krijgt ruimschoots de kans om vragen te stellen

Volgende vragen komen die avond aan bod: Waarom slapen we? Wat gebeurt er in ons brein als we slapen? Hoeveel slaap hebben we nodig? Slaappillen, meditatie, of een glas warme melk: hoe los je slaapstoornissen op? Wat zijn de meest voorkomende slaapstoornissen? Wat doe je met kinderen die niet willen of kunnen slapen? Wanneer wordt een slaapprobleem echt een probleem en stap je naar de dokter met je kind? Wat is het verschil tussen een nachtmerrie en een ‘night terror’? Wat is de invloed van onze 24u-op-24u wakkere maatschappij op onze slaapgewoontes, en die van onze kinderen? Waarom slapen adolescenten plots niet goed meer? Een nachtje ‘doortrekken’ en dat in het weekend inhalen: (not) done? Hoe beïnvloeden alcohol, cafeïne, sport, en smartphones je slaap? Een middagdutje: goed of slecht? Waarom dromen we? Wat zijn lucide dromen?

De sprekers zijn Dr. An Mariman en Dr. Karlien Dhondt. Dr. An Mariman is psychiater en coördinator van de slaapkliniek van het UZ Gent. Dr. Karlien Dhondt is kinder- en jeugdpsychiater en stond mee aan de wieg van het slaapcentrum voor kinderen in het UZ Gent. Moderator van dit café is Mieke Dumont, journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. (LF)

Praktisch
Het Wetenschapscafé Brugge vindt plaats in De Snuffel, Ezelstraat 42, 8000 Brugge. De cafés starten om 19u45 en eindigen rond 21u45. De toegang is gratis; inschrijven is niet nodig.
Nieuwsbrief
U kunt inschrijven op de nieuwsbrief (www.wetenschapscafe.be). Of volgen op Facebook (https://www.facebook.com/wetenschapscafesaugent/).

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: