Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jeugdboekenfeest maakt de stad onveilig

 

Jeugdboekenfeest

In 2002, n.a.v. Brugge Culturele Hoofdstad van Europa ging het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur (nu: Iedereen Leest) in op de vraag van bibliotheek Brugge om het nationaal openingsfeest van de jeugdboekenweek in Brugge te laten plaatsvinden. Met succes. Sindsdien organiseert de Openbare Bibliotheek dit feest jaarlijks. Ondertussen is dit evenement aan zijn 15de editie toe, is het programma uitgebreider dan toen ( leesbevordering, kunsteducatie en theater voor kinderen vanaf 6 maanden tot 12 jaar)  en heeft het niet aan kwaliteit ingeboet.

 Verantwoordelijke Lut Belaen licht toe: De rode draad doorheen al deze feestedities is de samenwerking met een groot aantal belangrijke partners als het Stedelijk Conservatorium, de Stedelijke Academie en een pak anderen. Voor sommige partners zoals het Conservatorium en de Academie creëerde het jeugdboekenfeest een podium waar hun leerlingen hun talenten konden presenteren aan het publiek. Anderen, zoals de culturele partners, bieden hun locaties en technische ondersteuning aan. De Bibliotheek vindt het ook belangrijk vond dat de Bruggeling zijn weg vindt naar het Sociaal Huis, het Opvangcentrum, de Vrijwilligerscentrale. Doorheen de jaren kwamen de deelnemende auteurs en illustrators in prachtige huiskamers, verborgen achterhuizen en op doorleefde zolders van Brugse huizen terecht. Misdaad- en spookverhalen, poëzie en andere vertelsels brachten hen in alle hoeken van de binnenstad, van het Spookhuis in de Spanjaardstraat tot het Hof Bladelin in de Naaldenstraat. Inspirerende plekken zoals de Experiëntie en de Nieuwe Pastorie werden aangereikt door vzw. Yot en Symposion.

Zondag 13 maart is het weer zover. De bibliotheek vond het tijd voor een experiment en breidde het programma uit met een aanbod voor baby’s, dreumesen en peuters tot 3 jaar. In januari 2015 startte het project Boekbaby’s waar leesbevordering en taalontwikkeling de focus zijn voor deze doelgroep. Een kleine stap om ook op dit literair evenement jonge ouders en hun kindjes voor specifieke activiteiten uit te nodigen. Voeling met boeken, gezellig samenzijn, emotionele veiligheid, taalontwikkeling, zintuiglijke prikkels; samen vormen ze de basis voor een brede culturele en sociale ontwikkeling.

De laatste jaren merkte de bibliotheek dat ouders hun kinderen steeds vroeger in contact willen brengen met schoonheid in verhalen, beelden en muziek. Waar vroeger bij de inschrijvingen voor het feest de leeftijdsgroep van 8 tot 10-jarigen het grootst was, is dat geleidelijk geëvolueerd naar de 4 tot 7-jarigen.

Met dit nieuwe aanbod wil de bib inspelen op een voelbare tendens die ook andere actoren in de kunsteducatie aanzet om initiatieven voor de allerkleinsten te ontwikkelen. (LF)

Het programma met alle workshops, voorleesmomenten, vertellingen en voorstellingen vind je op https://www.brugge.be/jeugdboekenfeest maar ook in papieren versie in alle Brugse bibliotheken, boekhandels en vele andere plekken. Inschrijven kan vanaf maandag 29 februari 2016 door te bellen naar Hoofdbibliotheek Biekorf (050 47 24 33), elke weekdag tussen 10 u. en 13 u. en op maandag en woensdag ook tussen 16 u. en 18 u.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: