Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jazz in maart

Christophe Devisscher Quartet

Vrijdag 4 maart om 20.30 uur – De Werf

Project van contrabassist Christophe Devisscher een muzikant die in talloze projecten betrokken is als sideman, componist en arrangeur, maar lang wachtte om zelf een ensemble op te richten onder eigen naam. Maar wat voor één: Frank Deruytter, Christian Mendoza en Dré Pallemaerts vervolledigen het Quartet. Eind augustus 2015 wordt het album ‘A Fisherman’s Tale’ opgenomen dat tijdens deze tournee met JazzLab Series zal worden gepresenteerd. Info en tickets: http://www.dewerf.be

Avishai Cohen Quartet

Zondag 6 maart om 17.00 uur – Vrijstaat O.

Trompettist Avishai Cohen moest in december zijn concert in Vrijstaat O. annuleren, maar wil dit persoonlijk compenseren met de Belgische première van een nieuw project. Cohen laat de geest van Miles Davis in zijn spel horen en koppelt de melancholieke muzikale ondertoon van Israël met die van de Amerikaanse jazz. Debuutalbum ‘Into the Silence’ van zijn nieuwe project verschijnt op het prestigieuze label ECM Records. Slecht nieuws voor wie nu pas warmloopt: dit concert is helemaal uitverkocht.Info en tickets: www.vrijstaat-o.be

Babies / In love with / Garibaldi Plop

Zondag 6 maart om 19.00 uur – Parazzar

Parazzar opent zijn nieuw concertseizoen meteen met een drieluik, onder wat men zelf noemt: 1 night, 4 guys, 3 bands, 3 concerts, a small Tricollectif Marathon. Ofte Théo Ceccaldi (viool), Roberto Negro (piano), Valentin Ceccaldi (cello) en Sylvain Darrifourcq (drums, composition) in alle mogelijke combinaties en onderling verwisselbaar. “ Franse virtuoze gekte”!Info en tickets: www.parazzar.be

 Thomas de Pourquery Supersonic Plays Sun Ra

Woensdag 9 maart om 20.30 uur – De Werf

Sun Ra die bekend/berucht werd door zijn “cosmic afro-futurist philosophy” en door zijn fenomenale composities en vertoningen, leidde van 1955 tot zijn dood in 1993 het ‘Arkestra’, Die band had dermate invloed dat geregeld hommageprojecten opduiken. Supersonic, o.l.v. saxofonist Thomas De Pourquery gooit typische Sun Ra ingrediënten als sacrale vraag en antwoord zangpartijen, polyritmische percussielijnen en avant-gardistisch soleergeweld in één grote stoofpot en kruidt het geheel verder af met hedendaagse elementen.Info en tickets: www.dewerf.be

Majid Bekkas Afro-Oriental Jazz Trio

Dinsdag 15 maart om 20.30 uur – De Werf

De Marokkaanse multi-instrumentist en componist Majid Bekkas wordt de magiër van de gnawablues genoemd. Behalve uit deze Afro-Islamitische muziek put hij uit blues, Arabo-Andalusische muziek en jazz. Zo werkte hij in voorbije jaren samen met muzikanten als Louis Sclavis, Archie Shepp en Joachim Kühn. In zijn Afro Oriental Jazz Trio vinden we o.a. de Belgische rietblazer Manuel Hermia.Info en tickets: www.dewerf.be

 Neve & Typhoon – Piano & Spoken Word

Donderdag 17 maart om 20.30 uur – Vrijstaat O.

Pianist Jef Neve hoeft niet meer voorgesteld, Hiphopsensatie Typhoon misschien wel: hij is één van de beste Nederlandse live-acts van het moment en stond eerder al op de grote podia van North Sea Jazz en Pinkpop. Als bij toeval kruisten ze elkaar op een podium en meteen was er magie en ontstonden zonder repetitie spontaan nummers. Het optreden in Vrijstaat O. is een unieke try-out in intieme kring vooraleer ze de grote (festival)podia bestormen.Info en tickets: www.vrijstaat-o.be

South Quartet

Zaterdag 19 maart om 20.30 uur – De Werf

Een tijdlang was de Duitse trompettist Peer Baierlein prominent aanwezig op de Belgische jazzscene. Hij leidde toen een eigen band en gaf 2 succesvolle cd’s uit op het W.E.R.F.-label: ‘Open Questions’ met Jazzisfaction dat later werd herdoopt in het Peer Baierlein Quartet waarmee hij ‘Cycles’ uitbracht. Inmiddels is hij opnieuw verhuisd naar Duitsland en verscheen vorige zomer een nieuwe jazz-cd.Info en tickets: www.dewerf.be

Makaya McCraven

Zondag 20 maart om 17.00 uur – Vrijstaat O.

Vrijstaat O. en De Werf smelten pas samen vanaf 1 januari 2017, maar zetten met de reeks Impuls dit jaar al samen de schouders onder een paar concerten. Gestart wordt met de Belgische première van het kwartet van Makaya McCraven, een muzikant/producer die beide huizen als één van dé ontdekkingen van 2015 bestempelen. Tijdens dit concert zal hij composities brengen uit zijn vorige albums ‘Split Decision’ en ‘In the Moment’ én uit nieuw werk.Info en tickets: www.dewerf.bewww.vrijstaat-o.be

Sons of Kemet

Donderdag 24 maart om 20.30 uur – Vrijstaat O.

Sons of Kemet is ongetwijfeld één van de grootste revelaties die de laatste jaren uit het Verenigd Koninkrijk overwaaide. Met hun debuutplaat ‘Burn’ sprokkelden ze lof én een award, hun recente ‘Lest We Forget What We Came Here To Do’ prijkte bovenaan veel eindejaarslijstjes van 2015. Het kwartet brengt zinderende en hypnotiserende muziek, vol euforische en tranceachtige grooves. Support dj-set by Insein Radio.Info en tickets: www.vrijstaat-o.be

Duo Joachim Badenborst & Riuichi Daijo

Maandag 28 maart om 20.00 uur – Parazzar

Joachim Badenhorst voorstellen is eigenlijk overbodig: ontegensprekelijk is hij een van de meest avontuurlijke en boeiende Belgische jazzmuzikanten en die faam reikt intussen tot ver buiten Europa. De naam Riuichi Daijo doet ongetwijfeld meer de wenkbrauwen fronsen, maar misschien helpt de tip dat hij heeft samengewerkt met o.a. Keiji Haino, Tristan Honsinger, Derek Bailey, Otomo Yoshihide en Axel Doerner.Info en tickets: http://www.parazzar.be

(PJG)

 

 

           

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: