Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Van Breugel tot Harry Potter

campagnebeeld_heksenvanbruegelheksen_albertina_003

Heksen veroveren het Sint-Janshospitaal

U stelt zich een heks voor als een aartslelijke vrouw die op een bezem de haard invliegt en door de schoorsteen terug naar buiten vliegt? In de haard staat een grote heksenketel waarin ze haar tovermiddeltjes kookt en ondertussen warmt een kat zich bij het vuur. Minder bekend is dat dit heksenbeeld door kunstenaars uit de Nederlanden werd bedacht. Vooral Pieter Bruegel speelde hierbij een doorslaggevende rol.

Breugel plaatste als eerste de heks met haar heksenketel in de nabijheid van een haard en waar heksen voordien op allerlei voorwerpen vlogen, koos Bruegel resoluut voor de bezem, wat anderen veelvuldig overnamen. Zijn heksenthematiek werd trouwens vaak nagevolgd. Een schilder als David Teniers de Jonge raakte zo geïnspireerd dat er nu meer dan dertig voorstellingen van zijn hand over heksen en hun duivelse praktijken zijn bewaard gebleven.

Deze expo brengt meer dan veertig hekserijvoorstellingen van grote Hollandse en Vlaamse meesters zoals Pieter Bruegel en David Teniers de Jonge samen. De heksenvoorstellingen zijn ook onlosmakelijkverbonden met de heksenvervolgingen: de eerste processen vonden plaats rond 1430. Zo ontstonden ook in Brugse ateliers kleurrijke weergaven van heksen. In de marges van manuscripten vliegen kleine heksjes, op paginagrote miniaturen houden heksen een sabbat.
Ook klimatologische veranderingen hebben invloed gehad op de heksenweergaven. Vanaf eind zestiende eeuw werd het noorden van Europa geteisterd door een eeuwenlange periode van extreem koude winters en relatief koude zomers, nu aangeduid als de Kleine IJstijd. Die viel samen met de Tachtigjarige Oorlog in de Nederlanden en met hongersnood. In tijden van tegenspoed wordt steeds een zondebok gezocht: men ging ervan uit dat heksen het slechte weer toverden. Dit leidde tot een toename van de heksenvervolgingen. Wanneer die weer afnamen kreeg ook het heksenbeeld een ander karakter maar toch blijven heksen en tovenaars fascineren, denk maar aan het wereldsucces van Harry Potter.

Deze tentoonstelling was eerder reeds te zien in Utrecht, in het Museum Catherijneconvent, waar de hoofdconservator van het Sint-Janshospitaal, Ruud Priem, voor zijn Brugse benoeming, conservator was. (LF)

Info: van 25 februari tot 26 juni in het  Sint-Janshospitaal, Bruggeling en kinderen (tot 11 jaar) gratis

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: