Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jarige Gidsenbond pakt uit met gratis gidsbeurten

EDM_5746

Jo Berten (foto EDM)

 

De Koninklijke Gidsenbond, opgericht in 1926, viert het hele jaar door haar 90-jarig bestaan met een aantal evenementen. Voorzitter Jo Berten grijpt deze kans uit om enkele suggesties richting stadsbestuur af te vuren: ‘Wij zijn de ambassadeurs van de stad, de Stad moet ons meer ruggensteun geven’.

Op zaterdag 19 maart steekt de Gidsenbond van wal met een avondvullend programma ‘Bekende Bruggelingen kiezen hun favoriete schilderij op Brugse bodem’. De lijst wordt nog samengesteld, maar enkele prominente Bruggelingen zegden alvast hun medewerking toe. Deze activiteit in de Vriendenzaal van de Musea staat open voor alle Bruggelingen.

Een ander idee waar voorzitter Berten al lang voor ijvert, en dat hij dit jaar graag gerealiseerd wil zien, is de aanleg van vier literaire stapstenen aan het Kanaaleiland, waar menige Brugge-toerist zijn of haar bezoek start. Vier literaire teksten in vier talen, gekapt in blauwsteen, zouden dan de aanzet zijn tot een literaire wandeling. Hier is er keuze te over, want heel wat belangrijke auteurs (Emiel Verhaeren, Georges Rodenbach, Henry Miller, Hugo Claus en veel anderen) beschreven ooit hun bewonderende (Miller) of problematische relatie (Claus) tot deze stad. Burgemeester Landuyt toonde, volgens Berten, ‘enige belangstelling’ voor het project.Een derde (en gratis) evenement is het project ‘huisnummer 9’. Concreet: elk Brugs huisnummer met het cijfer 9 krijgt een gratis gidsbeurt aangeboden, een activiteit die over heel 2016 gespreid wordt.

Tot slot, Jo Berten zou de voorzitter niet zijn, of hij haalt nog eens een oud strijdros van stal: ‘de piraatgidsen’ die tegen dumpingprijzen het toeristische imago van Stad en gidsen naar beneden halen. ‘Slechte reclame’ zegt Berten, ‘onze gidsen, ook die van de Gidsenkring, volgen voor het behalen van hun gidsendiploma, een drie jaar durende opleiding. Zij zijn de ambassadeurs van de Stad. De Stad moet deze mensen beschermen en steunen.’ (LF)

Alle info op http://www.bruges-guides.com

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: