Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse danser danst Emio Greco (13.2)

De Italiaanse choreograaf en danser Emio Greco, sinds veel jaren geregeld op de Brugse dansscène te bewonderen, tekent van 11 tot 13 februari voor een tweedaags dansfestival. Op de openingsavond staat Ravels Boléro op het programma, op zaterdag 13 nodigt hij het ‘Ballet National de Marseille’ uit en daarbij danst iemand van Brugse bodem: Nahimana Vandenbussche. Een portret.

Nahimana: ‘Ik kom binnenkort in het Concertgebouw dansen met het Ballet National de Marseille. Ik ben van Brugse origine, uit Sint-Kruis. Ik ben beginnen dansen bij Fedes toen ik acht jaar oud was, en dat in het Bloso- centrum in Sint-Kruis. Ik volgde toen een paar uurtjes jazz en ballet per week.’‘Toen ik 12 jaar was deed ik een auditie voor de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Ik werd er aangenomen en startte mijn professionele dansopleiding onder de artistieke directie van Mariniela Panieda en later Kimmy Lauwens.’

‘De eerste drie jaren van mijn opleiding waren vooral gericht op klassieke dans, maar daarnaast had ik ook jazz, karakterdans, moderne dans en Spaanse dans op het programma. Later kwamen daar ook nog Pas de Deux  en de Graham-techniek bij kijken. In mijn vijfde jaar moest ik kiezen of ik verder wou gaan met de klassieke dansopleiding of gaan voor de hedendaagse opleiding. Ik koos voor de hedendaagse opleiding waar bovenop het klassiek en Graham, ook improvisatie-technieken en Cunningham bij kwamen.’

‘Na mijn zesjarige opleiding, die geëindigd is in juni 2007, ben ik in augustus van datzelfde jaar naar Dresden gegaan omdat ik er één van de vierentwintig geselecteerden was, na audities overal in Europa, om deel te nemen aan D.A.N.C.E II ( Dance Apprentice Network aCrosse Europe ) dat onder leiding stond van vier choreografen: William Forsythe, Wayne Mc Gregor, Angelin Preljocaj en Frederic Flamand. Onder leiding van deze vier toppers waren wij gebased in Dresden: we deden er veel workshops en dansten mee in voorstellingen van deze choreografen, en dat zowat overal in Europa. In 2009, op het einde van deze tweejarige intensieve danservaring, heeft Frederic Flamand, toen directeur van het Ballet National de Marseille, mij uitgenodigd om te komen dansen in zijn danscompanie, waar ik nu deel van uitmaak sinds 2009’

‘ Vele tournees en creaties later kom ik eindelijk eens dansen voor eigen huis. Wat voor mij heel speciaal is, want het is allemaal in Brugge begonnen. Vandaag zijn mijn nieuwe directeurs Emio Greco en Pieter C Scholten, en het werken met deze compagnie bevalt bijzonder. Ik blijf nog een tijdje in Marseille werken, maar ik weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt.’ (LF)

Extremalism _ Ballet National de Marseille _ ICKamsterdam _ credits Alwin Poiana (17)Domein Emio Greco van 11 tot #3 februari. Het Ballet National de Marseille danst zaterdag 13.2. Info op http://www.concertgebouw.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: