Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Four times a lady: ‘Vrouwen klinken anders dan mannen’

Four Times A Lady_Ellen De Meulemeester

Foto EDM

 

Op 31 januari loopt de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw beslist vol voor het gitaarconcert van het Brugse dameskwartet Four Times a Lady, bekend omwille van hun Latijns-Amerikaans klinkende gitaarrepertoire. De vier ‘ladies’ zijn Leen Langenbick, Tania en Veerle D’Hoest en Willemijn Vermeir en zij vormen sinds 2008 een hechte groep muzikanten. 31 januari wordt hun eerste groot Brugge-examen en dat in de heerlijke akoestiek van de Kamermuziekzaal.

 

De vier dames combineren een professionele muziekcarrière met het lesgeven aan de muziekscholen van Knokke-Heist en Torhout, wat ze zelf ‘een leefbare, leuke, maar soms vermoeiende combinatie’ noemen. Gitaarkwartetten als deze zijn in Vlaanderen en ver daarbuiten vrij uniek en hun repertoire is dat zeker.

Four Times A Lady brengt dan ook origineel voor gitaar geschreven muziek, zijnde een onontgonnen gebied (hoewel er vandaag wereldwijd veel voor gitaar wordt gecomponeerd) De bekendste naam in dit verband is het Los Angeles Guitar Quartet voor wie veel muziek wordt geschreven.

Four Times put dan weer vooral uit muziek van de voorbije 25 jaar. ‘Hedendaags’, jazeker, maar willen ze graag bevestigen: ‘geen te zware materie’. Ze houden van boeiende ritmes en melodische lijnen en hun publiek volgt hen daarin trouw. In het Kamermuziekzaal-concert is Zuid-Amerika de rode draad doorheen een programma volksmuziek.

Het feit dat ze opgenomen werden in het jaarprogramma van het Concertgebouw beschouwen ze als ‘een grote eer’. Via dit kunstenhuis kregen ze een extra-opdracht die eveneens op het programma staat: een nieuwe compositie van Petra Vermote (uit Izegem). Zij baseerde haar werk op literaire teksten van de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges. Het kwartet noemt het ‘een opvallende creatie die heel anders zal klinken dan het reguliere werk’.

Of vrouwen anders klinken dan mannen? ‘Niet aan tijfelen’ klinkt het in koor: ‘Vooreerst is de samenstelling met vier damers uniek en vrouwen klinken sowieso anders dan mannen. Meer vanuit het hart.’ Genoteerd. (LF)

 

Four Times A Lady speelt op zondag 31 januari om 15 u. in de Kamermuziekzaal. Info op www.concertgebouw.be en fourtimesalady.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: