Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Stiltehoeve Damme nodigt de lezer uit

IMG_9140

vlnr. Bruno Van Imschoot, Evie Van Gestel, Joris Capenberghs

 

Op een stille, mistige ochtend op weg naar Stiltehoeve in Damme. De auto is hier niet echt welkom, en de toegangsweg leent zich er niet meteen toe, maar in een naastliggende loods parkeer ik schuldbewust naast acht andere auto’s, waaronder een hippe Porche. Hier, dat is de smaakvol gerestaureerde Stiltehoeve Metanoia, gesitueerd in de polders tussen Damme en Moerkerke, een bijzonder en merkwaardig initiatief van de Bond zonder Naam. BzN wil graag enkele initiatieven toelichten waarmee zij de hoeve bekend(er) willen maken bij het ruime publiek.

 

De Stiltehoeve-Metanoia (‘inkeer’) is sinds enkele jaren een gastenverblijf middenin een landbouwzone . De eerste gaste in dit huis was VRT-journaliste Kristien Bonneure die er haar boek ‘Stil Leven’ schreef, een fijn pleidooi om onszelf meer ruimte, rust en stilte te geven in deze hectische en onrustwekkende tijden.

De directeur Patrick Hanjoul mag dan al priester zijn, de Stiltehoeve is geen religieuze plek die zich wil meten met het leven in een abdij, maar een rustplek voor wie naar zichzelf op zoek gaat. De troeven zijn legio met ‘stilte’ op één, gevolgd door kwaliteiten als natuur- en agrarische activiteiten, vegetarisch voedsel (verplicht!) en vrije meditatie-oefeningen, dat alles in een uiterst smaakvol décor waar alleen het koffie-apparaat de stilte doorboort. Voorts biedt Waterhoek 2 wijde en weidse polderlandschappen, een wandelpad tussen het groen en een ‘spiritueel labyrint’, een creatie van Bruggeling Jan De Munck.

Omdat de Stiltehoeve meer wil zijn dan passieve stilte en natuur wordt de werking nu uitgebreid met activiteiten rond cultuur en filosofie. Onder impuls van dokter en medewerker Koen Vandewalle worden jaarlijks een aantal concerten klassieke muziek georganiseerd, die zich vooral richten naar eenzame mensen en gratis aangeboden worden.

Binnenkort breidt men ook uit met enkele boekvoorstellingen, dit in samenwerking met boekhandel De Reyghere. Daarvoor wordt beroep gedaan op Joris Capenberghs van (stichting) Waerbeke, een socio-culturele beweging die ijvert voor ruimte, rust en stilte(gebieden). Capenberghs was in de nasleep van Brugge 2002 een tijdje directeur van het Hospitaalmuseum, maar werkt nu als zelfstandige voor tal van projecten rond ‘stilte’. Op 21 februari begeleidt hij een avondvullend programma rond Joost Zwagerman, de Nederlandse auteur die vorig jaar uit het leven stapte, maar net voordien zowel een boek als een poëziebundel afleverde.

Activiteit twee, op 17 april, is een avond rond het boek en de figuur Marius De Geus, een politiek filosoof die halftijds aan de slag is in de universiteit van Leiden. De Geus is iemand die nadenkt over ‘vrijwillige eenvoud’ en steevast op zoek gaat naar de link met levenskwaliteit. Joris Capenberghs wil hem daarover interviewen. Hij belooft een ‘niet belerend en boeiend verhaal’.

 

Deze activiteiten kaderen in een context van verbreding. ‘Vermaatschappelijking’ is hierbij een sleutelbegrip. Metanoia wil het begrip solidariteit uitdiepen en sluit daarom geruisloos aan bij de beweging Hart boven Hard. Concreet wordt daarvoor samengewerkt met ‘Oranje’, een vereniging die zich inzet voor mensen met een beperking, en met Arcotec, de vroegere ‘Beschutte Werkplaats’. Vandaag wordt contact gezocht met het vluchtelingencentrum in Sijsele, met het oog op aanbieden van activiteiten, ook al wordt in de praktijk een moeilijke oefening. (LF)

 

Alle info op http://www.stiltehoevemetanoia.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: