Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een klassedame, met etiquette

EDM_1323

Foto EDM

U ook zo’n lompe vlegel die veel te luid praat op restaurant, de deur voor iemands neus laat dichtklappen, uw mails begint met ‘Hoi’, een burgemeester in gezelschap aanspreekt met ‘Dag Renaat’, met gehavende jeans en dito jasje naar het Concertgebouw gaat of een date na een half uur reeds afsluit. Voor u en talloos veel anderen schreef de Brugse journaliste en royaltywatcher Brigitte Balfoort (54) ‘De Etiquette-bijbel’, een handige gids die u de weg wijst in het sociale verkeer, u leert hoe je kennis maakt met iemand, wat te doen tijdens de Ramadan in een moslimland en duizend tips meer.

Brigitte Balfoort ging hiervoor niet over één nacht ijs. Trok naar Londen en het prestigieuze instituut ‘Minding Manners’ om er de regels van de kunst te leren, de finesses van de dresscode en zelfs die van de afternoon tea. Regels als hulp, want etiquette leeft (terug), wetende dat iedereen er tegen zondigt. En passant pleit Balfoort ervoor om enkele oude regels in ere te herstellen, want met de (vrouwen)emancipatie is een pak aangename hoffelijkheid in de vuilnisbak beland.

Wil ze daarmee terug naar de tijd van toen? ‘Natuurlijk niet,’ schrijft Brigitte Balfoort, ‘nog nooit was de wereld zo boeiend als vandaag en kunnen we genieten van de rijkdom van culturen in onze huiskamer. Precies daarom moeten we een inspanning doe om elkaar te begrijpen. Moet je daarvoor de aloude etiquetteregls opnieuw invoeren? Helemaal niet, maar we kunnen wel de basis behouden.’ Tip van etiquette-specialist Peggy Post: ‘Doe zoals Moeder Theresa, ook al denkt u als Tony Soprano’.

De Etiquettebijbel gidst u systematisch door alle aspecten van ons ingewikkelde samenleven. Hoe gedraagt u zich in het sociale verkeer: mag ik een burgemeester in gezelschap aanspreken met de voornaam? Hoe maakt u kennis, wetende dat ‘u nooit meer een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken’. Hoe nodigt u gasten uit en hoe gedraagt u zich daarbij? Mag je op restaurant gaan tijdens de Ramadan in en moslimland? Wat mag (niet) tijdens een datingafspraak? Hoe ver ga je (te ver) met privacy op de sociale media en, actueel, wat hoort (niet) bij ‘Komen Eten’. Handig is het slothoofdstuk met een reeks actuele vragen, genre ‘De gulp van uw collega staat open’ (attent maken via oogbeweging…), u moet de hand schudden van iemand die net heeft geniesd (doe alsof niet gezien.), wat doet u met een fout geschenk? (‘wat lief van u’).

Kort geleden ook publiceerde Balfoort ‘Zij heeft stijl’, een boekje over klassedames. Volgens mode-icoon Coco Chanel ‘kun je mooi zijn op je 30ste, charmant op je 40ste, maar onweerstaanbaar de rest van je leven’. Het boek focust op sterke vrouwen à la Helen Mirren die het vooral in de wereld van de media niet gemakkelijk worden gemaakt. De houdbaarheidsdatum van vrouwen gaat steeds meer naar omlaag, betoogt Balfoort, terwijl de mannen blijven zitten (‘die hebben ervaring’!), met Martine Tanghe als de exuus-bomma. (LF)

Zij heeft Stijl en De Etiquettebijbel zijn verschenen bij Uitgeverij Houtekiet. Voor info over lezingen en workshops (ook voor kinderen) zie http://www.brigittebalfoort.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: