Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Arentshuis toont topstukken uit de Brugse collectie

22202563383_d3ed5fc679_o

Foto Sarah Bauwens

 

Een onwaarschijnlijke bofslag heet zoiets: een befaamd kunstverzamelaar (Bruggeling Guy Van Hoorebeke) die een unieke prentencollectie van ruim 1700 prenten, van oude meesters tot James Ensor, aan de Stad verkocht tegen een prijs (508.473 euro) die beduidend onder de marktwaarde lag. Nog tot 14 februari kunt u in het Arentshuis een selectie bekijken van deze topstukken.

Eind 2014 kocht het Brugse stadsbestuur de uitzonderlijke collectie van iets meer dan 1700 prenten. De verzameling omvat prenten uit de vroege 16de eeuw tot en met de 21ste eeuw. Het gaat hier om onvervalste topstukken van de Europese groten als Pieter Breugel de Oude en van modern kunstenaars als Pierre Alechinsky.

De milde verkoper van deze prentenverzameling is kunsthandelaar en antiquair Guy Van Hoorebeke die in 2014 zijn integrale collectie prenten aan de stad aanbood tegen quasi kostprijs. Van Hoorebeke is een autoriteit op het gebied van grafiek en verkocht tijdens zijn actieve loopbaan aan gereputeerde musea wereldwijd. De zo ontstane collectie verraadt ‘s man persoonlijke smaak en voorkeur en mag bijgevolg beschouwd worden als de verzameling van een gepassioneerd liefhebber van de prentkunst.

De Brugse Musea koos ervoor om uit te pakken met de hoogtepunten uit deze collectie en deze te verdelen over zowel het Arentshuis als het Groeningemuseum. Arentshuis toont de oude meesters, Groeninge het modern werk vanaf de 19de eeuw.

Directeur Musea Brugge Till-Holger Borchert toont zich bijzonder opgetogen over de samenstelling van de tentoonstelling: ‘Ze reflecteert over kunststijlen en grafische technieken over de eeuwen heen. De bezoeker maakt hier niet alleen kennis met de befaamde meesters, maaer wordt evenzeer verrast door intrigerende prenten van meesters van bescheidener faam. Na 15 februari worden de werken op beide locaties gewisseld vor een nieuwe selectie topstukken uit de pas verworven collectie.’ (LF)

inDRUKwekkend loopt nog tot 14 februari in Groeninge en Arentshuis, van di. tot zondag (9.30-17 u.). Info op http://www.museabrugge.be

 

 

 

Comments are closed.

<span>%d</span> bloggers liken dit: