Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Souvenir kun je niet op automatische piloot spelen’

 

Souvenir_Foto1 - kopie 

Theatermaker Bart Claeys trekt sinds 2005 langs West-Vlaamse cafés met zijn ‘TheaterTournee in ’T café.’ Met dit concept brengt hij intiem kamertheater, dicht bij het publiek. In Brugge speelt hij al enkele jaren in Soulbar Parazzar in Sint-Andries. Souvenir is de titel van het stuk van dit jaar. Claeys speelt het samen met de Brugse actrice Nancy Brendonck.

 

EXit: Theater op café? Hoe ben je bij dit concept gekomen?

Bart Claeys: ‘Ik haalde de mosterd in Oudenaarde waar ik jaren terug zelf een voorstelling op café bijwoonde. Als acteur spreekt het mij vooral aan om zo dicht bij het publiek te staan. Toen ik ging aankloppen bij enkele ‘cultuur-minded’ cafébazen, bleek het enthousiasme meteen groot. Negen jaar geleden speelden we op 19 locaties, dit jaar op 28.’

EXit: Je speelt heel vaak voor een uitverkocht café?

Claeys: ‘Dat heeft alles te maken met de laagdrempeligheid van het gegeven. We bereiken heel vaak mensen die anders nooit naar het theater gaan. De cafébazen maken zelf ook reclame en zo bereik je op elke locatie een ander publiek. De echte theaterliefhebbers zijn dan weer vooral benieuwd naar wat het concept geeft: werkt een voorstelling wel in zo’n sobere setting, hoe gaan ze om met belichting en spel,…?

EXit: Waarom het stuk Souvenir?

Claeys: ‘Ik zag het bij Toneelatelier Aalst, een gezelschap dat al vaker op het Landjuweel stond. Acteur en theatermaker Gregory Caers schreef het stuk voor een bevriend acteurskoppel. Het stuk speelt zich af in een huiskamer en ook dat was een pluspunt. Binnen het concept van cafétheater is er immers geen plaats voor ingewikkelde decors. Ook Nancy was na een eerste lezing meteen verkocht.’

 EXit: Waarover gaat het stuk?

Nancy Brendonck: ‘Het gegeven is eenvoudig. Een man en een vrouw komen thuis en langzaam ontspint zich een dialoog waarin ze op zoek gaan naar elkaar en naar zichzelf. Dat klinkt heel vaag, maar de aard van het stuk en de manier waarop het is opgebouwd, maakt dat we eigenlijk beter niet te veel op voorhand weggeven. Je wordt als publiek echt meegezogen in het verhaal dat steeds weer verrassende wendingen kent.’

EXit: Tom Ternest is jullie regisseur?

Claeys: ‘Tom is een veelgevraagd regisseur en acteur, zowel binnen het professionele als het amateurcircuit. Eén van zijn eerste regies was bij theater Platteau in Izegem, mijn thuisbasis op theatergebied. In de reeks van de cafétournees regisseerde hij al verschillende stukken. Gregory en Tom kennen elkaar en ook dat was een pluspunt. Inhoudelijk is het stuk niet veranderd, maar samen met Tom hebben we er wel een heel eigen touch aan gegeven.’

EXit: Jullie spelen 29 keer. Hoe houd je het fris?

Brendonck: Souvenir is geen productie die je op automatische piloot kunt spelen. We weten dat we eigenlijk elke avond van nul starten. We proberen elkaar daarbij ook nu en dan te verrassen. Af en toe komt Tom ook kijken om wat bij te sturen.’

EXit: Nooit gedacht om professioneel te gaan?

Brendonck: ‘Nu en dan kruist een professionele of semiprofessioneel project mijn pad en dat is heel fijn. Niettemin hoeft het niet. Amateurs of profs, voor mij is het vooral de passie voor theater die telt!’ (SD)

Info: zondag 22 november en zondag 13 december, 20.30 uur, Parazzar, Torhoutse Steenweg 13, 8200 Sint-Andries, t 050 33 55 28 of bij Bart Claeys, t 0476 30 63 24

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: