Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kries Roose aan de zijde van kleinkunsticoon in Stadsschouwburg

Kries Roose_Ellen De Meulemeester

Foto EDM

De muzikale vriend van Jan De Wilde

 

 Een biografie, nieuwe liedjes op de radio, een driedubbele cd-box en de verse theatertournee ‘Dag meneer De Wilde’: kleinkunsticoon Jan De Wilde is straks weer alomtegenwoordig. Kries Roose mag zich al jaren Vriend van Jan noemen: ‘Ik voel me héél goed bij de mens Jan en zijn bende warme muzikanten.’ Op zaterdag 21 november houdt die bende halte in de Stadsschouwburg voor een concert, goed voor een bundeling van een halve muziekgeschiedenis in één leven.

EXit: Herinner je nog je eerste muzikale stappen (in 2000) bij Jan De Wilde?

Kries Roose: ‘Ik noteerde in die tijd losweg alle ideeën voor teksten die in mijn hoofd voorbijkwamen, zonder onderscheid of voorwaarden. Vandaar redelijk wat Vlaamse-schlagerachtige liedjesteksten, die zich overigens niet onoverkomelijk moeilijk laten schrijven, mocht dat nog niet geweten zijn. Maar af en toe zorgde een kleine nuance ervoor dat er onverwacht een andere drive in een tekst kwam, waardoor hij plots een meerwaarde kreeg die hem ietwat richting Het Betere Lied stuurde. De grens is echt wel dun, mocht ik toen vaststellen. Op een bepaald moment heb ik Jan een aantal van die liedjes toegestuurd om er zo eens vrijblijvend zijn mening over te vernemen, en toen vroeg hij of hij “Wakker naast jou” mocht opnemen voor zijn nieuwe cd, en of ik dan meteen ook maar wou meespelen in de groep waarmee hij de diverse theaters zou aandoen ter gelegenheid van de release van de cd.’

EXit: Wat maakt (de muziek van) Jan De Wilde zo uniek?

Roose: ‘Integriteit, zonder twijfel. En “Minder is meer”, absoluut. Maar evengoed een zeer, zeer ver doorgedreven afwerking van de teksten. Met de tournee die er zit aan te komen verschijnt ook de officiële biografie van Jan De Wilde, maar ik heb me al vaker de bedenking gemaakt dat men gerust een boekje zou kunnen samenstellen rond het zeldzame-woordengebruik van Jan in zijn teksten. Losweg komen me nu de woorden casuaris, witwangbulbulen en Miss Thalidomide voor de geest, waarvan ik me toch niet kan voorstellen dat ze in de brede visvijver van het Nederlandstalig Lied heel vaak voorkomen. Maar er zitten nog veel meer van die parels verstopt in de schijnbaar simpele liedjes van Jan De Wilde.’

EXit: Hoeveel Kries Roose zit in er in de muziek van Jan De Wilde?

Roose: ‘Laten we zeggen dat Jan zijn muzikanten heel veel vrijheid geeft, zolang ze niet te ver uit koers gaan. Als gitarist Eddy Peremans plots bovenop de PA zou gaan headbangen onder het uitvoeren van een Van-Halensolo, zou Jan algauw middels het optrekken van één wenkbrauw laten weten dat het niet zo nodig hoeft. Maar ik mag dus veel eigen vinding kwijt in mijn begeleiding, zolang het functioneel blijft. En zo hoort het ook. Ooit probeerden we een nieuw lied in te oefenen, en toen Jan zag dat ik niet meespeelde vroeg hij wat er aan de hand was. Ik zei dat ik wachtte op zijn instructies. “Oh dat? Pff, doe maar iets”, antwoordde hij. Ik heb ook enkele optredens moeten/mogen invallen op gitaar omdat vaste gitarist Eddy Peremans andere verplichtingen had, en dan gaat Jan niet verlangen dat ik Eddy imiteer. Ik mocht de liedjes  vanuit mijn eigen benadering begeleiden, tot grote vreugde van mezelf.’

EXit: Hoe speciaal is het concert op 21 november voor jou in de Brugse Stadsschouwburg?

Roose: ‘Da’s een moeilijke. Ik ben niet erg chauvinistisch van aard. Er zullen wellicht meer kennissen zijn dan elders, maar als je op dat podium zit is dat toch eigenlijk niet om kushandjes te gooien en babbeltjes te slaan hé. Nadien in het foyer zal er wel een extra babbelstonde zijn, vermoed ik. Maar ik ben al even benieuwd naar wie in pakweg Roeselare of Gent goeiedag zal komen zeggen na het optreden, dat is soms minder voorspelbaar en dus verrassender. Anderzijds blijft de Brugse Stadsschouwburg uiteraard een van de mooiste bonbonnières waar een mens op een podium kan staan.’ (ADC)

Info: http://www.ccbrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: