Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Van duo naar nonet: Keenroh XL

Keenroh-XL_1_HR_Jos-L.-Knaepen

Foto Jos L.Knaepen

De zomer van 2014 zal Keenroh (Jan Daelman en Thijs Troch) steeds blijven associëren met die prijs voor jong talent die het duo op Gent Jazz won. Deze zege betekende bovendien de start van een bijzonder ambitieus project waarbij het duo uitgroeide tot een heus nonet. Aan Jan Daelman dan ook meteen de vraag hoe dat werd aangepakt.

Jan Daelman: ‘De uitbreiding van ons improvisatieduo Keenroh naar het nonet Keenroh XL is het rechtstreeks gevolg van de oproep van Gent Jazz Festival naar jonge bands die graag hun eigen ambitieus project wouden verwezenlijkt zien. We wouden ons graag kandidaat stellen en vroegen ons af op welke manier we een project op poten zouden kunnen zetten dat ons duo een absolute meerwaarde kon bezorgen. Naast onze verbeelding werd de omvang van onze keuze ook beïnvloed door het ambitieuze streefdoel en door de steun en omkadering die je krijgt om het project uit te voeren. We kwamen redelijk snel tot de conclusie dat we een manier wouden zoeken om ons improvisatieduo te laten functioneren binnen een grotere groep muzikanten. Voordien hadden we al enkele concerten gedaan waarbij we ons duo lieten versmelten met verschillende ritmesecties en gastmuzikanten. Bovendien, om het ambitieuze karakter vorm te geven maar ook om dit project meer aanspreekbaar te maken en tegelijkertijd onze duomuziek uit zijn niche sfeer te halen, wouden we graag proberen om ons improvisatieduo te integreren in verschillende, meer conventionele, jazz-genres. Het ontwikkelen van muziek die langs de ene kant zeer specifieke eigenschappen heeft en langs de andere kant geschreven is in functie van een nonet doe je natuurlijk niet zomaar. Daarom hebben we ons gericht tot 4 vooraanstaande Belgische componisten om ons project vorm te geven. Voor de samenstelling van de groep hebben we ons op twee factoren gebaseerd. Enerzijds wouden we graag spelen met een groep mensen waar we heel hard naar opkeken en anderzijds hebben we gezocht naar mensen waar we een grote muzikale affiniteit mee hebben. De bezetting van de groep is dus mede bepaald door onze keuze van muzikanten en niet omgekeerd. We zijn heel blij dat we met al deze mensen kunnen samenwerken.’

EXit: Keenroh als duo improviseert heel veel; hoe moeilijk was de overstap naar het spelen van de gecomponeerde stukken?

Jan Daelman: ‘De grootste moeilijkheid die we hebben ervaren is de organisatie van het project. Organiseren van repetities, concerten, deadlines nastreven, communicatie tussen componisten, muzikanten, organisatoren… Op muzikaal vlak is alles eigenlijk heel vlot verlopen. Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend om muziek van 4 zeer uiteenlopende componisten op korte tijd goed uitgevoerd te krijgen met een groep die nog maar pas voor de eerste keer met elkaar speelde. We hebben heel veel gerepeteerd om alles goed te krijgen. De muziek van Bo was technisch erg moeilijk en ook Kris zijn stukken vergden veel toewijding van de hele groep. Bij de muziek van Ben bestond de uitdaging dan weer vooral om ze stilistisch goed te krijgen terwijl het stuk van Jozef telkens opnieuw zeer veel persoonlijke input vereiste. Door al het werk dat we in dit project gestoken hebben is de groep muzikaal wel veel sterker naar elkaar toegetrokken. Dat konden we telkens zeer duidelijk merken tijdens de improvisaties en solo stukken tijdens de set en dat hebben we nu ook zeer bepalend gemerkt in de studio, waar we de keuze hebben gemaakt om samen te improviseren en zo het karakter en de eigenheid van de groep meer op de voorgrond te laten treden.’

EXit: Wat heeft jullie keuze voor de componisten Sluijs, Defoort, Van Der Werf en Dumoulin bepaald?

Jan Daelman: ‘Kris Defoort heeft ons sinds het ontstaan van Keenroh gecoacht en heeft ons ook geholpen bij de ontwikkeling van onze eerste cd. Dat we Kris ook bij dit project wouden betrekken was dus nogal vanzelfsprekend. Daarnaast stond ook vast dat we iets in het ‘swing’ genre wouden doen, aangezien dit de mainstream jazz wel wat typeert. Hiervoor wisten we Ben Sluijs te overtuigen, die over een zeer eigen karakter beschikt in dit genre. Dit genre ligt het verst weg van vrije improvisatie, en we wisten al op voorhand dat dit een grote uitdaging zou worden. Niet alleen om de muziek stilistisch juist gespeeld te krijgen maar ook om ons improvisatieduo in de muziek te verwerken. Naast Kris en Ben hebben we ook Bo Van Der Werf en Jozef Dumoulin bij ons project kunnen betrekken. Zij hebben allebei een zeer uitgesproken manier van componeren en zijn twee mensen waar we zeer graag mee wouden samenwerken en heel hard naar opkeken. Al deze mensen hebben schitterende composities voor ons nonet gecomponeerd en hebben er voor gezorgd dat we nu als groep onze eigen weg kunnen gaan.’

EXit: Bij de ontwikkeling van het project hebben o.a. Vrijstaat 0 en De Werf een belangrijke rol gespeeld?

Jan Daelman: ‘De mensen en faciliteiten van De Singer Rijkevorsel, De Werf, Vrijstaat O en Bravo Jazzclub hebben een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het project en vooral in de ontwikkeling van de groep als éénheid. Door de residenties die we van hun hebben aangeboden gekregen is de muziek en de groep telkens in grote stappen vooruit kunnen gaan. Het is aan het einde van de rit maar ook tijdens de ontwikkeling van het project ook zeer duidelijk gebleken hoe de residenties telkens invloed hadden op de kwaliteit van de muziek. We zijn al deze mensen zeer dankbaar en hopen hen in de nabije toekomst terug te kunnen verblijden met nieuwe muziek en projecten.’ (PJG)

Vrijdag 13 november om 20.30 uur in De Werf – www.dewerf.be

Zondag 22 november om 17.00 uur in Vrijstaat O. – www.vrijstaat-o.be

 

Comments are closed.

<span>%d</span> bloggers liken dit: