Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Channel Zero op gedempte toon

Channel Zero_Ellen De Meulemeester

Channel Zero (foto EDM)

 

Het is wellicht ongehoord en ongezien: de Belgische metalband Channel Zero gedijt op dinsdag 17 november in de rode pluche van de Stadsschouwburg. Voor u uw wenkbrauwen richting hoogte trekt, vertellen we er graag bij dat zanger (en nieuwe Bruggeling) Franky De Smet-Van Damme zijn zware nummers in een ‘unplugged-bad’ heeft laten onderdompelen. Het resultaat is alvast verrassend en vernieuwend: een metalhead die omringd is door klassieke strijkstokken en pianotoetsen.

 

De band Channel Zero heeft al een kwarteeuw muziekgeschiedenis op de teller staan. In 1990 hield Franky De Smet Van Damme zijn groep boven het doopvont. Een jaar later verscheen het titelloze debuutalbum op een Duits label. Channel Zero bouwde, onder meer dankzij een sterke live-reputatie in Europa, een fanbasis uit die de landsgrenzen overschreed. Voor de volgende cd’s kregen ze hulp van internationale producers die hun sporen met andere ‘heavy’ bands al hadden verdiend. Het hoeft niet te verwonderen dat de groep een graag geziene gast was op de (grote) festivals wereldwijd. In de zomer 1997 ondernamen ze een Europese tournee met Body Count, maar in datzelfde jaar kondigden ze ook hun afscheid aan. Op een hoogtepunt. Wat erna volgde: in 2010 staken ze de koppen en de instrumenten weer bij elkaar en een reeks reünieconcerten (zes keer AB!) was het resultaat. De vonk sloeg weer in de pan en de goesting was er weer om met nieuwe songs (en cd’s) op de proppen te komen. Anno 2015 begint Franky aan een hagelnieuw avontuur met Channel Zero. Hun manager kwam met het idee aanzetten om een akoestische show te creëren. Huh? ‘De eerste drie maanden na dat idee hebben we serieus wortel geschoten om dat verhaal te doen kloppen’, zegt De Smet-Van Damme die sinds kort in de binnenstad van Brugge woont. ‘Als band moesten we onze nummers afbouwen. We zijn gewoon om met een bepaalde ‘zwaarte’ om te gaan, maar nu werden onze nummers bloot gezet. De eerste mixen waren niet meteen in balans, het ene duwde het andere te veel weg, maar na trial and error zat het goed. Dat was vooral de verdienste van jazzpianist en componist Michel Bisceglia. Hij was rock ’n roll genoeg om zich aan te schurken tegen Channel Zero. Hij heeft de arrangementen gemaakt en de opnames voor de Unplugged-cd geleid in Budapest. De nummers werden opgenomen met een orkest van 35 man. De vibe klopte met Michel, hij zat meteen mee in het bad. In de Stadsschouwburg laat ik me bijstaan door vier strijksters en een pianist. Het wordt zeer intiem.’

 Visueel spektakel

Franky onderneemt maar liefst 22 optredens in die setting, verspreid over vele culturele centra. ‘We zullen een nieuwe wereld ontdekken. Ik was onlangs in de Stadsschouwburg voor een voorstelling. Wat een prachtige zaal is me dat! Het contrast zal groot zijn en dat maakt de uitdaging net zo spannend. Ik ga mijn dynamiek op een andere manier moeten kanaliseren. Normaal spring ik rond op een podium, nu zit ik neer, net als het publiek. De lichtshow speelt hierbij ook een belangrijke rol. Wij gaan letterlijk in het beeld zitten. Zo zullen er ook 3D-projecties door de zaal lopen, het wordt speciaal en never done before. Ik moet vooral goed voor mijn stem zorgen en hopen dat ik niet ziek word. Bij deze: mensen, excuseer me als ik na het optreden niet lang blijf plakken!’ (ADC)

Info: www.ccbrugge.be en www.channel-zero.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: