Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Zoenen met een selfie

ZoenenMetEenSelfie_bo_0715_BD.inddZoenen...

 

Bij de onvolprezen uitgeverij De Eenhoorn verscheen dezer dagen een kunstboek voor kinderen met de uitdagende titel ‘Zoenen met een selfie’. Musea Brugge en uitgeverij De Eenhoorn vroegen illustrator Bert Dombrecht en schrijver Frank Adam om een graphic novel voor jongeren te maken over negen schilderijen uit het beroemde Groeningemuseum en het Sint-Janshospitaal.

 

Frank Adam: ‘In plaats van de stof van de schilderijen aan te passen aan de doelgroep, gingen wij op zoek naar de doelgroep in de schilderijen. Vaak bleken jongeren de focus van de schilder en leek het alsof hij de kijker via hun blik een sleutel wou aanreiken – als om een geheim te ontraadselen. Zo wordt op ‘Het oordeel van Cambyses’ van Gerard David een man onder grote publieke belangstelling levend gevild en staart een beulsjongen de kijker aan met een blik, even onpeilbaar als die van de Mona Lisa. Lezen we onschuld, mededogen, woede in zijn ogen? Via een recent opgedoken 16e-eeuws beulsdagboek waaruit blijkt dat het sociale isolement van de beulskaste totaal was, kwam ik tot de conclusie dat de jongen aan de slag is als leerjongen bij zijn vader. Zeker is dat in zijn blik elke tijd- en ruimtebepaling wegvalt: dit is 1498 én 2015 – Vlaanderen én Syrië. De graphic novel haalt de schilderijen naar het heden en het heden naar de schilderijen’.

EXit: Wat is het thema van dit boek?

Adam: ‘De jongeren in de Musea Brugge-kunst verschillen niet wezenlijk van die in de realiteit anno 2015: ze twijfelen, filosoferen, flirten, worden verliefd, breken harten, zoeken de Ander en vooral zichzelf… Uitgepuurde verhalen wisselen af met poëtische passages of filosofische dialogen. Het verrassende beeldenparcours waarlangs Bert Dombrecht de lezer-kijker naar de schilderijen leidt, zorgt ervoor dat je de kunstwerken met een andere blik bekijkt. Alsof je naar een familiefoto kijkt, waarop je elk personage (her)kent.’ (LF)

Info: Het boek is een geslaagde samenwerking tussen auteur Adam en illustrator Bert Dombrecht, mikt op de 12-plusser,telt 88 blz. en kost 17,50 euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: