Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Agenda toneelagenda november

2015 11 04_GAZ._Theater Malpertuis_theater

 

4 november, 20.00 uur

GAZ. Pleidooi voor een gedoemde moeder, Theater Malpertuis

Stadsschouwburg

Vorig jaar pakte theater Malpertuis uit met dit ijzersterke stuk. Als moeder van een gedode terrorist, haar enige kind, neemt topactrice Viviane De Muynck het woord. Zonder zijn aanslag te vergoelijken en zonder zichzelf te sparen, neemt ze de maat van de tijd waarin ze leeft. Auteur Tom Lanoye schreef het stuk naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de eerste gasaanval tijdens WOI. Piet Arfeuille regisseerde het stuk: ‘We zijn uitgegaan van een historische gebeurtenis van 100 jaar terug, maar we wilden geen museumstuk maken. We wilden vooral op zoek gaan naar de manier waarop dat soort geweld zich vandaag de dag manifesteert. Er zijn heel wat clichés rond terrorisme en onze mening is vaak vooringenomen. Uiteraard gaan we daden van terrorisme niet vergoelijken, maar dit stuk probeert wel het volledige plaatje te tekenen, zodat duidelijk wordt wat aan de basis kan liggen van dit soort gruwelijke daden.’ Info t 050 44 30 60, www.ccbrugge.be

 

 19 tot 21 november

X-TRACT 2015, Het residentenfestival van De Werf

De Groenplaats

In De Groenplaats in Brugge, de werkplek van De Werf, komen theatermakers het jaar rond resideren, spelen, experimenteren en schrappen om opnieuw te beginnen. Met X-TRACT 2015 maakt De Werf het publiek deelgenoot van wat op die creatieve plek borrelt. Gespreid over drie dagen wordt ‘work in progress’ getoond, zijn er interventies, premières en voorstellingen. De Werf graaft ook in het archief en zet de makers in de kijker die er de afgelopen jaren resideerden en kijkt waar ze nu staan. Namen op het programma zijn: Leen De Graeve, An Verstraete, Lisa Verbelen, L’Hommmm, Tuning People, Oriane Varak, Simon De Winne, Bosse Provoost en Kobe Chielens, Kevin Trappeniers, …Info t 050 33 05 29, reservatie@dewerf.be, http://www.dewerf.be.be

 

20, 21, 27 en 28 november

Ongelikt, KT De Valk

MaZ

 KT De Valk kiest als opener van het seizoen voor Ongelikt, een bewerking van de Shakespeare klassieker King Lear van gewezen Bruggeling Bart Moeyaert. King Lear wordt samen met Hamlet beschouwd als Shakespeares rijkste creatie. In deze versie staat niet Lear zelf, maar wel zijn drie dochters centraal. Moeyaert houdt negen personages over en voegt er één aan toe: Lot, die weet hoe de hele historie zal aflopen. Ongelikt is een stuk voor en over kinderen en hun ouders. Het gaat over onhebbelijke vaders, afwezige moeders, ambitieuze zonen en meisjes met kriebels in hun lijf. Allemaal willen ze het lot in eigen handen nemen. Vrijheid wordt verward met macht en bezit maakt mensen brutaal. Vriendschap wordt verraden en de bloedband wordt genegeerd. Niettemin laat het lot zich niet ongestraft manipuleren. Dirk Van den Broeck regisseert het stuk. Info t 050 35 53 80, marcel.mutsaerts@pandora.be, http://www.toneeldevalk.be

 

19, 20, 21, 27, 28 en 29 november

Maak plaats mevrouw, Werkgroep 66

Zaterdag 20.00 uur, zondag 15.00 uur

De Dijk

Binnen het amateurtheater blijven de stukken van Ray Cooney en John Chapman erg populair. Werkgroep 66 kiest dit jaar voor Maak plaats, mevrouw, één van de klassiekers uit hun uitgebreide repertoire. Misverstanden, verwarring en de daaruit volgende hilarische situaties zijn heel typisch voor hun komedies. In Maak plaats, mevrouw is de huiskamer van Philip Merckx, uitgever van kinderboeken, de centrale plek. Zijn zakenpartner Henry Van Loveren vraagt of hij zijn flat mag lenen om er een avond door te brengen met zijn nieuwe vriendin. Wat Merckx niet weet, is dat zijn vrouw dezelfde kamer heeft uitgeleend aan haar vriendin Linda Van Loveren. Wanneer ook de interieurarchitect die aan het werk is in de flat er een geheim afspraakje heeft gepland, is de verwarring compleet. Werkgroep 66 opent met deze voorstelling een bijzonder seizoen, want de kring viert dit jaar de vijftigste verjaardag. Info t 050 35 85 50, www.toneelkring-werkgroep66.be (SD)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: