Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Christina Van Geel: kinderdromen worden (soms) groot

EDM_1027-1

Foto EDM

‘Een mens is pas echt gelukkig als hij zijn kinderdromen waar maakt’, deze rake zin van ex-radiomaker Paul Jacobs inspireerde de Brugse radio-maakster Christina Van Geel tot een geslaagd experiment: een interviewboek waarin 23 interessante Vlamingen ronduit vertellen over wat dromen met hun leven heeft gedaan. Het resultaat zijn 23 authentiek vertelde levensverhalen met heel wat emotionele scoops.

 Christina Van Geel opent haar boek even openhartig als haar gesprekspartners. Zo zette ze abrupt een streep onder een korte politieke carrière, want ‘mijn hart was niet betrokken’. Voorts leren we dat ze als kind hield van opstelletjes schrijven, op een podium staan en van zingen. Als je dan toch houdt van opstelletjes schrijven, waarom dan niet meteen een boek, vroeg ze zich af. Daarop stapte ze een half jaar lang door Vlaanderen op zoek naar boeiende, heel uiteenlopende mensen, die wilden getuigen over dromen en soms het inherente mislukken. Zo ontmoette ze ‘aardse dromers’, ‘gedreven dromers’, goalgetters, zoekers en dwalers, mensen zonder of met gecrashte dromen. Of mensen gelukkiger worden als ze hun kinderdromen realiseren, Van Geel weet het evenmin, maar: ‘de gedachten, de verhalen en de andere vragen die ze oproepen zijn zoveel interessanter. En het is vooral de kwetsbaarheid, die we allemaal gemeen hebben, die de verhalen ook erg herkenbaar maken. Deze 23 mensen, dat zijn wij allemaal. We zoeken en ploeteren, we juichen en struikelen, we kruipen weer recht en we gaan door. En soms weten we het gewoon even niet, ook goed. We zijn daarin niet zo verschillend van mekaar.’

Bloemlezen

De geïnterviewden vertellen heel verschillende verhalen. Zo blijkt ex-wielrenner Roger De Vlaeminck vandaag een ideale huisman te zijn, maar behept met angst voor het einde dat ons ooit allemaal wacht. Pol Hauspie, helft van Lernout & Hauspie, biecht openhartig zijn fouten op die leidden tot de crash van het ambitieuze spraaktechnologiebedrijf. Chocolatier Dominique Persoone is de man zonder schrik, durf- en doetal, en als kind dromend van ontdekkingsreizen. Wim Opbrouck mag dan al het beeld van de Renaissance-kunstenaar benaderen, hij blijft desondanks ‘de eeuwige twijfelaar’. Bert Anciaux droomt ervan ‘de wereld te verbeteren’, maar ziet zichzelf als ‘gids zonder gevolg’ die zijn hemel nog moet verdienen’. Weinig bekend, maar openhartig, is de Brugse Fien Sabbe (50), ooit talentvol aan de slag bij de VRT, maar eensklaps afgevoerd bij een zoveelste vernieuwingsperiode. Studeert nu rechten en loopt stage aan de balie. Haar droom: rechter worden. Patrick Develtere, de voorzitter van het vroegere ACW, nu Beweging.Net blijkt vooral bewogen te worden door Afrika en ontwikkelingshulp, maar tuimelde onwetend in het Arco-debacle en ervoer ‘een keten van brutaliteiten’. Celie Dehaene droomde ervan airhostess te worden, maar het werd een leven samen met Jean-Luc, haar ‘compagnon de route’, in goede en andere dagen.

Het boek ‘Wat het is, vele dromen later’ opent met het pijnlijke relaas van schrijver Guillaume Van Der Stighelen wiens leven een abrupt andere wending nam toen zijn zoon omkwam bij een kotfuif. Wat aanvankelijk ‘het absolute nulpunt’ was in zijn leven, werd later ‘een nieuw vertrekpunt’.

Andere lezenswaardige verhalen worden verteld door de Koerdische politica Zuhal Demir, actrice Els Dottermans, jeugdauteur Kristien Dieltiens, Kathleen Cools, zuster Jeanne Devos (die ooit bloemist wilde worden…), filosoof Dirk De Wachter, zanger Stef Bos en Frank Van Massenhove (die zijn NMBS-droom snel moest opbergen). Minder bekend, geheel ten onrechte, is de story van de Poolse filosofe Alicja Gescinska, die ooit met haar ouders uit communistisch Polen naar België vluchtte. Deze respectabele lijst wordt besloten met de Iraanse vluchtelinge Sepideh Sedaghatnia die in 2015 werd verkozen tot wijnsommelier van het jaar en nu een eigen wijnbar heeft in Antwerpen. Tot slot: uitgeverij Pelckmans engageerde fotograaf Bas Bogaerts, een lumineus idee. (LF)

Info: Wat het is, Vele dromen later, Christina Van Geel, uitg. Pelckmans. Boekvoorstelling op zondag 6 december om 15 uur in Boekhandel De Reyghere. Mailen naar klantendienst@dereyghere.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: