Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Op stap met Handmade in Brugge

handmade

 

Handmade in Brugge (een initiatief van tapis plein vzw in samenwerking met de Stad Brugge) pakt dit najaar uit met een gevarieerd aanbod rond ambachten. Handmade in Brugge nodigt je uit op stap te gaan en Brugge te ontdekken als stad van inspirerende makers. Ellen Vandenbulcke van tapis plein licht toe.

Handmade in Brugge is een platform dat ambachtelijke makers samenbrengt en hun werk voor het voetlicht plaatst. In de geborgenheid van hun ateliers geven ze dagelijks de wereld vorm, maar vaak zijn we vergeten met hoeveel passie en engelengeduld dit gepaard gaat. Handmade in Brugge laat zowel Bruggelingen als toeristen zien waar in de stad deze vaklui aan het werk zijn en welke schitterende producten dagelijks uit hun handen voortvloeien.

Handmade in Brugge stuurt je dan ook graag wandelen met het gloednieuwe stadsplan of de Handmade in Brugge app. Het stadsplan kun je vinden in de toeristische infokantoren en toont je waar de Brugse makers met het Handmade in Bruggelabel hun atelier hebben. Het label wordt uitgereikt aan die makers die met de hand én lokaal produceren. Je herkent hen aan het Handmade in Bruggelabel op winkelruit of atelier. Aarzel niet om eens binnen te stappen. De kans is groot dat je ze er aan het werk ziet en herontdekt hoe zaken met de hand gemaakt worden.

Wil je graag het verhaal achter de makers en de ambachten in Brugge ontdekken? Dan kun je op stap gaan met de Handmade in Brugge app. Je kunt deze nieuwe Xplore Bruges app downloaden op je smartphone of tablet. Aan de hand van tal van foto’s en filmpjes krijg je een beeld van het rijke ambachtelijke verleden van de stad. Je ontdekt waar de wolververs, leerlooiers of pottenbakkers hun stek hadden en hoe ze te werk gingen. Maar ook welke makers vandaag met net dezelfde technieken aan de slag gaan. Heel wat monumenten, musea, ateliers en winkels op de route kunnen ook bezocht orden.
Dat Brugge aan het culinaire halfrond prijkt met heel wat sterren en gekend is voor koekjes, chocolade en heerlijke patisserie, is ondertussen wijd bekend. In het kader van de Week van de Smaak zet Handmade in Brugge die makers die gebruik maken van lokale, seizoensgebonden en vaak vergeten producten in de kijker. In het weekend van 14 en 15 november wordt iedereen uitgenodigd aan te schuiven aan Tafel 24. Deze tafel, vormgegeven door architect Bart Lens, reist doorheen Vlaanderen en strijkt neer in de Bogardenkapel in Brugge. De tafel zal er te bewonderen zijn, gedekt met keramiek, tafellinnen en -decoratie, allemaal ‘handmade’ in Brugge. Je zal er ook kunnen genieten van lekkere proevertjes, langs kunnen gaan bij makers of deelnemen aan één van de workshops. Wat dacht je van speculoos bakken of een workshop rond de vergeten techniek van het fermenteren?

Handmade in Brugge maakt ook werk van een beter klimaat voor creatief en ambachtelijk ondernemerschap. Ze probeert creatieve ondernemers te ondersteunen waar mogelijk. Zo organiseert Handmade in Brugge op maandag 9 november samen met Vormingplus, Stad Brugge en Unizo een infosessie rond pop-ups. Heel wat leegstaande panden in de stad smeken om een tijdelijke invulling en bieden een ideaal uitstalraam voor lokaal en opstartend talent. Voor wie al een tijdje op het idee broedt een winkel op te starten, maar twijfelt om te springen.

Handmade in Brugge zet eveneens ambachtelijke makers aan tot vernieuwing en creatie. De Makersmatch koppelt ontwerpers, makers en lokale maakbedrijven met de bedoeling tot productvernieuwing komen, de resultaten zijn er begin 2016.

Info: http://www.handmadeinbrugge.be

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: