Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kunstenfestival Watou en Damme worden ‘broer en zus’

Kunstenfestival Watou en Kunstenfestival Damme kiezen voor een doorgedreven samenwerking. Watou blijft zijn zomerse zelf in Watou. In Damme schakelen we over naar een jaarlijks winterkunstenfestival met een eigen identiteit. Het gezamenlijke DNA zal duidelijk zijn maar een identieke tweeling wordt het niet. De eerste editie van het winterse Kunstenfestival Damme is gepland in 2017.

De samenwerking is in de eerste plaats ingegeven door goesting. Watou en Damme zijn twee grensgemeenschappen in het landelijke zuiden en noorden van West-Vlaanderen. Watou was een invloedrijk graafschap, het historische Damme was een bloeiend middeleeuws havenstadje. Beide regio’s kenden nog niet zo lang geleden een drukke grensoverschrijdende smokkelroute. Van smokkelen is nu al lang geen sprake meer en de geografische grensgebieden zijn meer dan ooit vervaagd door het gemeenschappelijke dagelijkse leven. Beide gemeenschappen leven in voortreffelijke symbiose samen in hun grensland.

Watou werd een landelijk kunst- en poëziedorp waar jaar na jaar een gewaardeerde kolonie cultuur- en kunstenmakers landt die duizenden bezoekers aantrekt. Kunstenfestival Watou, was deze zomer met 16 000 bezoekers aan de 35ste succesvolle editie toe.

Damme werd in 1997 het eerste boekendorp in Vlaanderen en heeft daarnaast tal van mooie culturele activiteiten op het palmares staan. Maar de ambitie rijkt hoger. In 2014 werd een eerste editie van een niet onverdienstelijk zomerkunstenfestival ‘De hervonden tijd’ georganiseerd, het smaakte naar meer.

“De organisatie van een festival is artistiek, financieel en logistiek echter een hele onderneming. Na overleg en denkwerk hebben we besloten om, via de samenwerking met vzw Kunst en vzw Stichting Ijsberg, de zomerpiste te verlaten en te kiezen voor een jaarlijks winterkunstenfestival in Damme”, zegt burgemeester Joachim Coens. “De eerste editie is gepland voor oktober-november 2017. Maar in de aanloop naar deze editie zullen al enkele bescheiden initiatieven worden genomen.”

Kunstenfestival Damme streeft naar een artistiek-inhoudelijke verbinding met een breed publiek dat op zoek is naar authentieke meerwaardebeleving. Het artistiek concept en de inhoudelijke werking ligt exclusief in handen van vzw Kunst maar uiteraard is het de bedoeling om een uitgebreid samenwerkingsplatform te creëren tussen vzw Kunst, het stadsbestuur van Damme en alle partners die cultuurtoerisme in Damme op een kwaliteitsvolle manier willen en kunnen ondersteunen.

www.kunstenfestivalwatou.bewww.kunstenfestivaldamme.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: