Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Agenda oktober toneel

10 oktober 2015, Red Herring, 20.30 uur, De Werf

15 oktober 2015, Hulk, 20.30 uur, De Werf

De Werf richt spots op Diederik Peeters

In oktober 2015 focust De Werf op het jonge, experimentele werk van Diederik Peeters. Officieel is Peeters beeldend kunstenaar, maar wat hij doet, is moeilijk te categoriseren. Hij schrijft teksten, ontwikkelt installaties en video’s en maakt performances. Samen met enkele andere kunstenaars maakt hij deel uit van het productiebureau SPIN

Op 10 oktober 2015 staat hij met Red Herring op scene in De Werf. Angst is het centrale gegeven van de voorstelling. Diederik Peeters is bang: hij heeft smet- en hoogtevrees, is bang van spoken, heeft last van achtervolgingswaanzin en heeft schrik om te mislukken. In Red Herring krijg je abstracte taferelen rond zijn irrationele angsten. Hij wordt daarbij gestuurd – of tegengewerkt? – door een heel eigenzinnige klankband. De Morgen noemde deze voorstelling ‘een pastiche van horrorfilms en absurde verhalen en had het over een ontzettend hilarische, maar ook zeer overtuigende voorstelling. Slapstick, maar dan niet van het vrijblijvende soort.’

Voor Hulk op 15 oktober 2015 liet hij zich inspireren door de woede en fysieke kracht van deze gelijknamige strip – en filmfiguur. Licht, geluid, decor en zelfs kostuums ontpoppen zich hier tot evenwaardige mede- of tegenspelers. (Info t 050 33 05 29, reservatie@dewerf.be, http://www.dewerf.be)

 

 21 oktober 2015, 15.00 uur

Zoo doen ze de dingen, Fabuleus en HetPaleis, Magdalenazaal

In oktober is ook werk te zien van een andere gewezen Bruggeling. Choreograaf Randi De Vlieghe werkt al enkele jaren voor het jeugdtheatergezelschap Fabuleus. Zijn creaties zijn heel regelmatig in de Brugse huizen te zien. In Zoo doen ze de dingen, een coproductie met HetPaleis, komt de inspiratie vanuit de dieren- en insectenwereld. Zeven dansers bewegen zich in een terrarium en vertolken de meest uiteenlopende en absurde wezens, van vlooien tot duizendpoten. Ze verleiden en paren, ze vechten en intimideren. De reacties op de voorstelling uit 2012 waren erg lovend. Zoo doen ze de dingen werd de beste jeugddansvoorstelling van het jaar genoemd. De voorstelling bewijst volgens De Standaard hoe krachtig dans kan zijn, ook voor een jong publiek. (Info t 050 44 30 60, http://www.ccbrugge.be)

 

Er was eens en ze leefden nog lang en gelukkig

In het najaar kleuren een aantal sprookjes het theaterprogramma in de Stadsschouwburg en De Dijk. Eeuwenoude klassiekers, maar niet helemaal zoals we ze kennen. Op 20 oktober brengen het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni Sneeuwwitje als hedendaags, ongepolijst sprookje. In het stuk wordt onze leefwereld anno 2015 flink onder de loep genomen. Regisseur Ko Van den Bosch laat Sneeuwwitje wakker worden een wereld vol welvaart, waar alles kan en mag, maar waar iedereen bang, kwaad en ontevreden is. Wat wil Sneeuwwitje nu eigenlijk? Het echte leven? Maar wat is dat?

Een week later speelt theatergezelschap Abattoir Fermé hun versie voor volwassenen van het bekende Alice in Wonderland. Anderhalve eeuw na publicatie heeft het verhaal niets aan kracht ingeboet. Het gezelschap vertaalt de absurde droomlogica van Lewis Carroll naar een duistere vertelling met straffe visuele tableaus.

Het Italiaans-Belgische gezelschap Sprookjes enzo maakte dan weer een heel eigen versie van Hans en Grietje voor kinderen tussen vijf en acht. Afsluiter en hoogtepunt in deze reeks wordt De Sprookjesboom de musical. Deze Nederlandse productie is te zien in het attractiepark de Efteling, maar toert ook met veel succes doorheen Nederland en Vlaanderen. Roodkapje, Wolf, Geitje Benjamin en de andere sprookjesbosbewoners zorgen voor een wonderlijk muziekfeest.

Sigrid Devisch

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: