Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MIS-verstand pakt uit met vijfdaagse

Week van de geestelijke gezondheid

Met optredens, thematische wandelingen, poëzie, films en kunstwerken brengt MIS-verstand de week van de geestelijke gezondheid onder onze aandacht. Het is voor de eerste keer dat Brugge het op deze manier aanpakt. Een groepje Brugse mensen, werkzaam in de gezondheidszorg (Beschut Wonen, Inghelburch, De Gempersteeg, Psychiatrie Sint-Michiels …) ging samen zitten en bokste een vijfdaags programma bij elkaar dat de psychiatrie in een positief daglicht wil stellen.

De initiatiefnemers kozen voor een weekprogramma, van 5 tot 11 oktober, op plaatsen waar mensen mekaar snel ontmoeten: Cinema Lumière, Joey’s Café, Bib Daverlo en dergelijke. Als trekker kozen we voor een tentoonstelling met kunstwerken die deze ‘patiënten’ hebben gemaakt tijdens hun behandeling in (onder meer) het Kunsthuis (Keurlingenweg 1, Assebroek) . Zo gaan er en week lang kunstwerken te zien zijn in de Pas Partout (Kruitenbergstraat buurt Astridpark). De affiche is eveneens een trekker met een collage portretten van willekeurig gekozen mensen, foto’s die worden vergezeld van bijbehorende commentaren. Wij willen vooral dat deze kwetsbare mensen met hun talenten (kunstwerken, beelden, muziek, teksten,..) naar buiten komen, en niet met hun stempel die ze al te vlug meekrijgen. Er is eveneens een wandeling voorzien, geleid door een ervaringsdeskundige, waarin een specifiek verhaal verteld wordt. Het is de bedoeling dat Vormingplus deze wandeling (van de Hema tot het Sociaal Restaurant) in haar gewone programmering opneemt.

De verwachting? We hopen dat het publiek dit initiatief oppikt, dat we mensen bereiken die niet vertrouwd zijn met deze problematiek en dat we een aanzet geven voor verdere edities. Laten zien ook dat psychiatrie niet meer is wat het was. De blikvanger is ‘Het staat niet op je gezicht geschreven’. (LF)

Info en tickets: info.misverstand@gmail.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: