Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een vloedgolf jazz

Marjan-Van-Rompay-Jasper-Leonard-cmyk-1

Marjan Van Rompay (foto Jasper Leonard)

Trio Ivoire

Vrijdag 25.09 om 20u30 – De Werf

Uniek trio qua samenstelling, want er bestaat geen tweede met als instrumentarium piano, drums en balofoon. Voeg daar nog een portie elektronica bij en meteen heb je de reden waarom de muziek van dit drietal zo uitzonderlijk is en ontsnapt aan de clichés van jazz en wereldmuziek. De cd ‘Timbuktu’ uit 2014 kreeg zeer lovende recensies.

Info: http://www.dewerf.be

Bas Bulteel Soulmates Sessions

Zaterdag 26 september om 20.00 uur – Vrijstaat O.

Voor de muzikale avond van zijn keuze koos Bulteel als opener Altertape met een cocktail vol jazz, drum ‘n bass, postrock en minimalisme. Volgt dan de première van zijn eigen suite Storm in a cup of D. Afgesloten wordt met Bas Bulteel Trio dat zijn eerste album ‘Coming Home’ door Klara bekroond zag als ‘beste jazzalbum van 2014’.

Info: www.vrijstaat-o.be

Jozef Dumoulin solo – Polar Bear

Vrijdag 2 oktober om 20.30 uur – De Werf

Double bill in de reeks SATELLIET van huisartiest Lander Gyselinck. Het publiek krijgt eerst een solo-optreden van landgenoot Jozef Dumoulin aan wie DownBeat in het julinummer een volledige pagina wijdde. Tweede act is het Britse Polar Bear dat zich op de cd ‘Same as you’ begeeft op de grens op tussen hedendaagse jazz, ambient, dub en elektronica.

Zaterdag 3 oktober om 20.00uur – Concertgebouw Brugge

AKA Moon – The Scarlatti Book

Toen Domenico Scarlatti zich in Spanje ging vestigen, was het neveneffect dat hij er kennis kon maken met telkens weer andere volksmuziek. Die melodieën verwerkte hij in zijn pianosonates waardoor deze mediterraan en zelfs Arabisch gekleurd zijn. AKA Moon bewandelt de derde weg tussen klassiek en jazz, samen met bijna-vast-lid Fabian Fiorini.

Info: http://www.concertgebouw.be

 Mark Guiliana Quartet

Zondag 4 oktober 28 om 17.00 uur – Vrijstaat O.

Mark Guiliana, die vaak als één van de meest innovatieve drummers van dit moment wordt beschouwd, neemt de luisteraar mee langs jazz, soul, rock, dub en hiphop naar elektronica. Eerder dit jaar bracht hij met ‘Family First’ het debuut van zijn langverwachte jazzkwartet uit. Het optreden in Vrijstaat O. is de Belgische première.

Peter Brötzmann/Steve Noble

Zondag 4 oktober 28 om 20.00 uur – Soulbar Parazzar

Kwaliteit drijft boven en muzikanten communiceren: Parazzar ontving eerder al o.a. Ken Vandermark, Paal Nilssen-Love en Mats Gustafsson, muzikanten die nauw met Brötzmann samenwerkten in zijn Chicago Tentet. Zij verspreidden het woord, waardoor we straks kunnen genieten van de komst van een titaan samen met de Engelse drummer Steve Noble, ooit lid van “Rip Rig and Panic” maar sindsdien stevig ingeburgerd en veel gesolliciteerd in de wereld van de vrije jazz.

Info: www.parazzar.be

Secrets – Massot-Florizoone-Horbaczewski invites Claron McFadden

Donderdag 8 oktober om 20.30 uur – De Werf

Zondag 18 oktober om 17.00 uur – Vrijstaat O.

‘Secrets’ is een intimistische muziekvoorstelling gebaseerd op kleine of grote geheimen die u en ik anoniem vooraf via een website konden insturen. Josse De Pauw herschreef deze verhalen en tijdens dit “concert” verbinden de sopraan en het jazztrio de getuigenissen op respectvolle wijze tot een muzikaal verhaal. Een ongewone muziektheatervoorstelling!

Marjan Van Rompay Group

Zaterdag 17 oktober om 20.30 uur – De Werf

Altsaxofoniste Marjan Van Rompay studeerde aan het conservatorium van Den Haag en Antwerpen en bracht in 2012 haar debuut ‘Silhouette’ uit dat bijzonder werd goed onthaald. Het leverde haar een tournee op in het circuit van JazzLab Series. Nu komt ze haar nieuwste, ‘Comfort, Solace, Peace’ voorstellen.

Rita Marcotulli & Luciano Biondini

Zondag 25 oktober om 17.00 uur – Vrijstaat O.

Dit duo oogstte bijzonder veel wat lof tijdens Jazz Brugge 2014. De debuut-cd ‘La Strada Invisible’ is een waar feest vol mediterrane, romantische muziek die doet wegdromen naar Italië en de sfeer van Nino Rota en Federico Fellini. Jazz, klassiek en folk vloeien perfect samen in de dialoog tussen deze twee fantastische muzikanten.

Instant Composers Pool

Vrijdag 30 oktober om 20.30 – De Werf

Instant Composers Pool (ICP) is het Nederlands onafhankelijk label en orkest dat Han Bennink, Misha Mengelberg en (wijlen) Willem Breuker in 1967 oprichtten. Bijna veertig jaar verder staat het ensemble nog steeds aan de top van de Europese jazz- en impro scene. Verwacht je aan een concert met veel improvisatie en de nodige anarchie en humor. (PAUL GODDERIS)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: