Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Rock ’n roll highschool in het nieuw

EDM_8954

Steven Van Havere (foto EDM)

Vorige week zwaaide muzikant/directeur Steven Van Havere de deuren van zijn mooi vernieuwde muziekschool Metronoom open aan Fort Lapin. Meer leslokalen, meer ruimte en een groter aanbod voor al wie pop- en rockmuziek een warm hart toedraagt.

 Wat voorafging: na een leven als producer en professioneel muzikant (drummer) bij onder meer Gorki, Hooverphonic en Arid koos Bruggeling Steven Van Havere halfweg 2012 voor een ander en nieuw avontuur tussen de notenbalken. Hij opende in de Lange Vesting (Sint-Andries) de muziekschool Metronoom. Een school voor iedereen die interesse heeft in pop en rock en meteen aan de slag wil met een instrument, onder begeleiding van een deskundig muzikantenteam. De formule sloeg aan en Metronoom werd een begrip in Brugge. In drie jaar tijd kregen een pak cursisten heel wat gedegen muziekkennis op hun bord. Door dat succes werd echter de locatie in Sint-Andries te klein en stond het een groei in de weg. Uitbreiden was dus de volgende stap, maar dan op een andere locatie. Steven kon vorig jaar het pand van de vroegere babyspeciaalzaak Mini Me aan Fort Lapin (met de kruising van de Koolkerkse Steenweg) op de kop tikken. ‘Oorspronkelijk waren we van plan om het bestaande gebouw op te smukken, maar dat was, gelet op de staat van het gebouw, niet mogelijk’, zegt Van Havere. Gevolg: het volledige pand ging tegen de vlakte en er verrees een gloednieuw gebouw in een ontwerp van Dertien12, het Brugse architectenbureau dat al kan bogen op ‘culturele’ ervaring, zie onder meer de uitbreiding van Het Entrepot en De Republiek én de samenwerking met het architectencollectief Bow-Wow voor het ponton van de Triënnale.

 Evenementen in huis

De nieuwe locatie herbergt meer mogelijkheden, dat stellen we vast tijdens een rondleiding met Steven Van Havere. Als je links de school binnenwandelt, kom je terecht in de open ontvangstruimte die rust uitstraalt en ook als wachtruimte fungeert. Never a dull moment: de aanwezigheid van enkele iMacs doet het ‘leed’ van het wachten verzachten. In het hele gebouw – zowel boven als beneden – zijn er nu tien leslokalen, de ene al wat groter dan de andere. ‘Alle lokalen zijn voorzien van parketvloer, akoestische gyprocplafonds en betonnen muren waarop er absorptiemateriaal is bevestigd. Goed voor een dempingswaarde van 56 decibels. In alle lokalen is er natuurlijk lichtinval door de grote ramen, maar er hangen ook overal LED-lampjes die voor een mooie sfeer zorgen’, legt Van Havere uit. Beneden valt de grote polyvalente ruimte op. ‘Het is een ruimte die we kunnen opsplitsen door mobiele wanden uit te schuiven. In huis kunnen we nu kleine evenementen organiseren, goed voor een zestigtal mensen. Dat schept mogelijkheden voor de toekomst.’

 Ruimer aanbod

Aan de rechterkant van het gebouw heeft Metronoom twee verdiepingen ter beschikking voor de muziekwinkel. Dus ook hier meer (adem)ruimte. Op het gelijkvloers zal vooral het gitaaraanbod in het oog springen, op de verdieping erboven worden piano’s, keyboards en drumstellen verkocht.

‘We maken nu een enorme sprong, zowel met de winkel als met de school, zonder evenwel onze basisfilosofie te verloochenen: muzikale ideeën in je hoofd omzetten naar echte muziek. We starten nu ook met muziekgewenning voor kinderen vanaf vier jaar. Een beetje drum, gitaar, piano,… zeg maar een soort verkenningsronde voor de kleinsten. Ons aanbod breiden we verder uit met cursussen voor viool, saxofoon en cello. Klassieke instrumenten die heel vaak in pop- en rockmuziek voorkomen. Alles gebeurt wel altijd op de Metronoombenadering.’ ( ANTOINE DE CLERCK)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: