Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuwste TANK – Bij gebrek aan beter

t 3 (2)

Op 25 september om 20u zal er in Het Entrepot een volgende editie van TANK plaatsvinden, een culturele avond die deze keer gecureerd wordt door het collectief Bij gebrek aan beter. Het artistieke werk van in totaal 12 kunstenaars (*) zal gezamenlijk gepresenteerd worden.

Exit: Wat is TANK?

Dave Van Robays:

TANK is een initiatief dat door het Entrepot wordt georganiseerd. Sinds enkele jaren organiseren wij in samenwerking met een curator of een curatorcollectief TANK-avonden. Dat is in feite een roepnaam voor een soort curatele avond. Meestal is dat één avond waarbij we een aantal ruimtes ter beschikking stellen aan een groep diverse artiesten. Ons hoofddoel is om kunstenaars een muur of een podium aan te bieden zodat ze hun werk kunnen tonen aan een groter publiek.

Exit: Wat zijn de verwachtingen van TANK ten opzichte van de curatoren en de kunstenaars?

Dave Van Robays: Een TANK-avond bestaat bij voorkeur uit een grote variatie aan disciplines. Doorgaans zijn het lokale artiesten maar we laten de curatoren vrij in hun keuze om mensen uit te nodigen om deel te nemen aan zo’n avond. Meestal zijn dat jonge kunstenaars die nog studeren of net afgestudeerd zijn. Het is ook niet noodzakelijk dat de curatoren zelf kunstenaars zijn maar ze moeten er natuurlijk interesse voor hebben en een groot netwerk aan kennissen hebben. We rekenen erop dat die avonden een goed doordacht totaalconcept zijn. Wij helpen door financieel, productioneel en technisch te steunen maar verwachten langs de andere kant ook veel proactief werk van de curatoren. Ze moeten niet enkel programmeren maar effectief ook organiseren, opbouwen en de avond zelf draaiende houden.

Exit: Wat is ‘Bij gebrek aan beter?’

Maarten Van den Bussche: Bij gebrek aan beter is een artistiek collectief dat ontstaan is vanuit een vriendengroep. Een vijftal jaar terug werden wij, Nagual, Bram Verrecas, Maximiliaan Verswijfelt-Boudens en ik gevraagd om wat theatrale omkadering te voorzien op Vama Veche in het Astridpark. Sindsdien doen we dat elk jaar opnieuw. Doorheen de jaren zijn er daar een aantal mensen bijgekomen. Het is met die groep dat we nu de avond samenstellen.

Exit: Waarom TANK?

Van den Bussche: Eigenlijk omdat we net zo’n diverse groep zijn. Vandaar dat we ook voor de naam ‘Bij gebrek aan beter’ gekozen hebben. Iedereen werkt op zijn eigen manier binnen zijn eigen kunstdiscipline om zo een showcase te geven. We willen gezamenlijk laten zien waar elke lid van de groep mee bezig is. Dat gaat heel breed van theater naar beeldende kunst en installatiekunst, performance, muziek, mode… Daarom schikt onze groep het volgens mij wel voor een avond als TANK waar het net de bedoeling is dat er een verscheidenheid aan disciplines te zien is. Eigenlijk wordt het een avond waar wij als groep in een ongedwongen sfeer elk ons individueel werk tonen.

Naast de theatrale animatie op Vama Veche wordt dit de eerste keer dat het collectief gezamenlijk een showcase organiseert. Het belooft een gezellige avond te worden met een sterk gevarieerd programma. (LOUISE VAN ELST)

* Bram Verrecas, Lore Mechelaere, Maximiliaan Verswijfelt-Boudens, Leontien Allemeersch, Jonas Vandekerckhove, Wannes Labath, Telma Lannoo, Maarten Van den Bussche, Brecht Monteyne, Jietske Vermoortele, Harted en Nagual

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: