Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

September Jazz 2015

Anton Goudsmit (Krijn van Noordwijk)

Anton Goudsmit (Krijn Van Noordwijk)

Op 12 september is de speelplaats van De Ganzeveer weer het schouwtoneel voor de (inmiddels 19de editie) van dit jazzfestival. EXit moest geduld oefenen vóór een interview kon met programmator Willy Schuyten, die in Avignon een rol had als jurylid van het jaarlijkse Jazzconcours. Ons vraaggesprek vatte hij trouwens aan met verheugend nieuws uit die internationale muziekwedstrijd, waarvoor ook SCHNTZL (het duo van de Brugse pianist Hendrik Lasure en zijn kompaan Casper Van De Velde) was geselecteerd.

Willy Schuyten: ‘Van de 4 te winnen prijzen hebben “onze jongens” er maar liefst 2, nl. beste compositie en beste instrumentist, weg kunnen kapen. Begin september treden ze overigens wéér voor een internationaal publiek op, want ze zijn geselecteerd om een showcase te brengen op de Belgian Jazz Meeting in De Werf.’

Exit: Achter de programmatie van September Jazz zit telkens een visie?

Schuyten: ‘Mijn visie is zoals ze al die jaren al geweest is, gedreven door passie voor deze muziek, altijd met een oog op de actualiteit, kwaliteit en zo groot mogelijke toegankelijkheid. Opener Bas Bulteel Trio heb ik gekozen omwille van de in het oog springende kwaliteit van de muziek. Bas is een onwaarschijnlijk bescheiden artiest die niet opschept met zijn kwaliteiten als muzikant en jazzpianist. Met zijn debuut-cd voor het W.E.R.F. Label – hij heeft al andere cd’s – kaapte hij de Klara-Prijs voor “beste Vlaamse cd-productie voor jazz“ weg. Daarom wilde ik hem hier nog eens volop in de spotlights plaatsen voor een breder publiek: op September Jazz zijn er een 400 à 500 man, dus ik hoop dat er toch een aantal zullen zijn die wat van die muziek oppikken. De slotact, Compro Oro, is eveneens Belgisch en heeft ook recent een cd uit op het W.E.R.F.-label. Ook hier geldt: dit is een groep die méér aandacht verdient bij een groter publiek. Bovendien is dit vijftal werkelijk in staat om zelfs de bomen op de binnenkoer van De Ganzeveer te doen swingen! Headliner is New Rotterdam Jazz Orchestra meets Anton Goudsmit. Ik ben al lang grote fan van Goudsmit, een gitarist met een ongelooflijke muzikale bagage, als muzikant zeer gedreven, èn een ongeleid projectiel. Toen September Jazz nog in de brouwerij in de Langestraat was, heb ik ooit de octet-versie van New Cool Collective, een initiatief van Benjamin Herman, aangetrokken. Reeds toen viel Goudsmit mij op en sindsdien koesterde ik de droom om deze beide muzikanten nog eens samen op een podium te krijgen. Daarover gecontacteerd was Anton onmiddellijk enthousiast en ook Herman bleek dat wel te zien zitten, maar stelde de vraag naar een goede Belgische pianist. Begin mei bleek dat Herman door een vergissing dubbel geboekt stond op dezelfde datum. Desondanks liet Goudsmit me prompt weten dat hijzelf nog steeds bereid was om op September Jazz op te treden, wat – naar keuze – in verschillende formaties kon. Bij die mogelijkheden vermeld was ook NewRJO dat muziek speelt van Goudsmit. Beeldmateriaal op YouTube overtuigde mij: dit is té gek en werkelijk ontiegelijk goed in alle opzichten. De groep brengt een mix van muziek waarin allerlei invloeden zijn verwerkt en is niet voor één gat te vangen.’

Exit: Misschien nog wat extra informatie over deze toch minder bekende act?

Schuyten: ‘NewRJO is een atypische bigband, want heeft in de rangen geen pianist en de muzikanten spelen bovendien rechtstaand, in een halve cirkel. De gast, Goudsmit dus, staat links van de band opgesteld en onder impuls van deze vervaarlijke gitarist zal het er op het podium stevig aan toe gaan. Voor Compro Oro, die nadien moet optreden, zal het een hele opgave worden, maar ik ben ervan overtuigd dat het die jongens zal lukken. Overigens was bij het boeken van de hoofdact een bijkomende moeilijkheid dat de manager van Goudsmit niet dezelfde is als van NewRJO: er diende dus met 2 personen onderhandeld. Maar uiteindelijk is de knoop eind mei doorgehakt. En had ik als headliner niet een quintet, zoals oorspronkelijk gepland, meer een heuse bigband. Van een upgrade gesproken!’ (PJG)

Zaterdag 12 september, vanaf 18.30 uur in De Ganzeveer (Bilkske) – www.dewerf.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: