Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bruggeling Daan Janssens schrijft verplicht werk voor MAfestival

 

Daan Janssens

Van de finalisten van een concours mag je altijd iets meer verwachten. Zij krijgen zoals altijd een verplicht werk voorgeschoteld. Sinds enkele jaren bevat het opgelegd repertoire enkele hedendaagse composities, een relevante oefening, evenzeer voor een wedstrijd oude muziek. Bisschop: ‘Het uitgangspunt is historisch verantwoord. We willen jonge muzikanten confronteren met situaties die ook 17e- of 18e-eeuwse musici meemaakten: nieuw materiaal interpreteren en uitvoeren, een persoonlijk verhaal schrijven, waar de context of het referentiekader eerder onbekend terrein is. Creatie is essentieel binnen het idee van historische uitvoeringspraktijk. Daar komt nog een extra uitdaging bij: hoe ga je om met een hedendaagse compositie op een historisch instrument?’

Voor de editie van dit jaar werd Daan Janssens (°1983) gevraagd om het opgelegd werk te schrijven. Hij studeerde aan het conservatorium van Gent, en was op het einde van zijn studietijd, in 2006, zelf laureaat van een concours. Toen won hij de compositiewedstrijd Week van de Hedendaagse Muziek. Sindsdien was zijn werk al te horen in onder meer De Singel, het Concertgebouw en de Munt. Zijn nieuwe compositie (…presque pas.) duurt ongeveer zes minuten, en wordt door de finalisten gecreëerd op 5 augustus. (AJ)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: